Cor Swanenburg wint De Zachte G-prijs 2020, die hij samen met zijn echtgenote in ontvangst neemt. FOTO: Erfgoed Brabant.
Cor Swanenburg wint De Zachte G-prijs 2020, die hij samen met zijn echtgenote in ontvangst neemt. FOTO: Erfgoed Brabant. (Foto: )

De Zachte G-prijs 2020 gaat naar...

Je weet pas
wat je mist,
als je het
niet meer hebt'!'

Van de redactie.

Donderdag 18 juni is Cor Swanenberg uit Middelrode uitgeroepen tot winnaar van De Zachte Gprijs 2020. Hij wint de prijs voor zijn oeuvre dat vele decennia overstijgt, vele podia kent en eigenhandig, maar toch zelden alleen is opgebouwd.

BRABANT - De Mirroise schrijver, verteller en zanger Cor Swanenberg is van oorsprong leraar Engels en Duits. Hij is publicist van een groot aantal boeken, kalenders en cd’s en vertelt en zingt in zijn dialect. Hij is bekend van Omroep Brabant en is redactiesecretaris van het tijdschrift Brabants. Swanenberg is benoemd tot ridder in de orde van Oranje Nassau vanwege zijn verdiensten op gebied van de Brabantse cultuur en eerder winnaar van de Brabant Bokaal, de Ad de Laat-prijs en De Vergulde Klomp voor zijn publicaties en activiteiten voor en in het Brabantse dialect. Aan die rij aan prijzen kan hij nu De Zachte G-prijs toevoegen.

Digitale uitreiking

De uitreiking van De Zachte G-prijs stond gepland op 18 maart 2020 in Theater De Leest in Waalwijk, maar vanwege de Corona-crisis is het niet mogelijk om met 200 personen samen te komen. Op donderdagavond 18 juni is er daarom een digitale samenkomst om alsnog de prijs ter ere van de streektaalbeoefening in Noord-Brabant uit te reiken. Een leuke onderhoudende avond met optredens en voordrachten van onder andere Joep Trommelen, Legs Boelen, Peter Verhoeven en Mientje Wever en Adri Hoppenbrouwers, de winnaressen 2018. Ook gedeputeerde Eric de Bie, die erfgoed, energie en bestuurlijke vernieuwing in zijn portefeuille heeft, levert zijn bijdrage: “Je weet pas wat je mist, als je het niet meer hebt”, aldus de gedeputeerde over zijn studietijd buiten Brabant. “Bij terugkomst merkte ik pas op hoe groot de diversiteit aan dialecten in Brabant is. Die variëteit is van onschatbare waarde en wordt terecht met de Zachte G-prijs gestimuleerd.”

Symbolische prijs

De Zachte G-prijs is een prijs voor bijzondere prestaties op het gebied van de Brabantse streektaal, die dit jaar voor de 4e keer werd uitgereikt. De Zachte G-prijs is een initiatief van Erfgoed Brabant en is eerder in 2013, 2015 en 2018 uitgereikt in Bergen op Zoom, Tilburg en Veghel. De prijs is een combinatie van een symbolische prijs, waarin de erkenning voor bovenmodale prestaties tot uitdrukking komt, en een bedrag van 1.000 euro bedoeld als stimulans voor het verder uitdragen van de gelauwerde activiteit.

Jury

De jury bestaat uit Gerlaine Jansen, docent Nederlands aan Gymnasium Beekvliet en schrijfster van het Bossche dialect, Tim van der Avoird, taalkundige en tot 2019 voorzitter van de Stichting Tilburgse Taol en Yoïn van Spijk, voorzitter van de dialectgroep Wollukse Praot en van Stichting Langstraats in woord en beeld.
Voor meer informatie, zie onderstaande website.

www.erfgoedbrabant.nl

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden