Vorig jaar zijn er in Nederland in totaal 66.690 fietsen gestolen. FOTO: PixaBay.
Vorig jaar zijn er in Nederland in totaal 66.690 fietsen gestolen. FOTO: PixaBay. (Foto: )

'Handen thuis, die fiets is van mij!'

Van de redactie.

In de afgelopen 5 jaar is het aantal geregistreerde fietsdiefstallen in Noord-Brabant met 49% gedaald. In alle provincies is sprake van een daling, maar de daling in Brabant is relatief sterk. Dit blijkt uit cijfers die beslist.nl opvroeg bij het Ministerie van Justitie en Veiligheid.

VELDHOVEN - De fiets... Min of meer een Nederlandse stijlicoon, zeker voor buitenlanders. Het ijzeren of stalen ros geniet onverminderd grote populairiteit, met name dankzij de grote innovatie die plaatsgevonden heeft. Wellicht daarom is de diefstal van fietsen dan ook nog altijd een groot dagelijks probleem.

Landelijke daling

Vorig jaar zijn er in Nederland in totaal 66.690 fietsen gestolen. De meeste diefstallen worden gemeld in de grote studentensteden, met Amsterdam als absolute koploper.

Sinds 2015 is er sprake van een forse daling van het aantal aangiften van fietsdiefstal. Landelijk is sprake van een afname van bijna 40%, waarbij grote verschillen bestaan tussen provincies. Zo is de daling in Friesland ruim 54%, terwijl Noord-Holland te maken heeft met een daling van ‘slechts’ 23%.
De cijfers in Brabant zijn, met een afname van 49%, relatief gunstig te noemen.


Het
ijzeren ros
geniet
onverminderd
grote
populairiteit
in
Nederland

35,2 fietsdiefstallen

De kans op een gestolen fiets is - op provinciaal niveau - het hoogst in Noord-Holland, met 53,5 diefstallen per 10.000 inwoners. In Flevoland (19,8 diefstallen per 10.000 inwoners), Friesland (21,5 diefstallen per 10.000 inwoners) en Zeeland (21,9 diefstallen per 10.000 inwoners) worden juist relatief weinig diefstallen geregistreerd.
In Noord-Brabant zijn er - voor iedere 10.000 inwoners - nog altijd 35,2 fietsdiefstallen.

Volledig

De meeste fietsen worden in Nederland overigens gestolen in of nabij winkelgebieden (29%), stations (21%) of rond het eigen huis (21%). Gebruikmaken van een bewaakte stalling wordt dan ook zeer nadrukkelijk aanbevolen.
De volledige analyse is te zien en te raadplegen op onderstaande website.

www.beslist.nl/info/fietsen-in-cijfers.htmlMeer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden