Cor Vorstenbosch, de laatste huis-aan-huis melkboer van Veldhoven stopt er mee. FOTO: Bert Jansen.
Cor Vorstenbosch, de laatste huis-aan-huis melkboer van Veldhoven stopt er mee. FOTO: Bert Jansen. (Foto: Bert Jansen)

'Ik heb het altijd met plezier gedaan!'

'Ik lag daar maar te piekeren,
hoe
moet dat nou?'

Tot ongeveer 1970 gaan melkboeren langs de huizen om melk te verkopen. Vaak met een kar die wordt getrokken door een paard. Maar... Melkboeren bestaan niet meer. Melk wordt in fabrieken in pakken gestopt en daarna naar de supermarkt gebracht voor verkoop.

Melkboeren

Tonnie Wesseling.

"Ik heb van
verschillende klanten
de sleutel,
dan zet ik
de bestelling
in de koelkast.
Het is een zaak
van vertrouwen,
anders
hou je het
geen 51 jaar vol."

Na 51 jaar stopt Cor Vorstenbosch, de laatste melkboer van Veldhoven, zaterdag 4 juli met zijn huis-aan-huis werkzaamheden om met zijn vrouw Jeanne te gaan genieten van zijn welverdiende pensioen.

VELDHOVEN - Een echt mensenmens is de beste omschrijving van de altijd goedgemutste, vriendelijke en behulpzame man. De klanten gaan hem zeker missen. In 1969, op 14-jarige leeftijd gaat hij voor het eerst op pad, dan nog met paard en wagen. "Mijn vader was vroeger ook melkboer en mijn oudere broer ook. Ik ben eerst een half jaar bij mijn broer in opleiding geweest. Toen ging mijn broer naar Veldhoven en ik naar Eindhoven. Omdat ik nog geen 16 jaar, was mocht ik geen accu aan de kar hebben. Ik heb 5,5 jaar met paard en wagen gelopen. Op een gegeven moment was dat niet meer te doen, want ik kon niet alles gekoeld houden. Een flesje slagroom bijvoorbeeld moest ik met natte kranten bedekken anders bleef dat niet goed."
"In 1975 heb ik een nieuw busje gekocht en meteen een koelaanhangwagen erbij. In 1975 is ook mijn broer gestopt vanwege een hernia en toen heb ik een gedeelte van zijn wijk in Zeelst er bij gepakt. In Eindhoven verslonsde de buurt een beetje. Hier kreeg ik er ook nog wat kantoren en bedrijfjes bij. Daar ga ik nog een jaar mee door. Ik ga stoppen met het werken aan de deur. Ik hou ook nog 2 schooltjes aan, bij elkaar best nog wel wat klanten. Van de bedrijven krijg ik iedere dag een mailtje met de bestelling."

1 jaar proberen

Samen met Jeanne heeft Vorstenbosch vanaf 1991 een V.O.F. "Maar die wordt eind deze maand ontbonden en dan ben ik een soort ZZP'er", lacht Vorstenbosch. "Ik ga dit een jaar proberen, als het niet interessant is, stop ik er helemaal mee."
Vorstenbosch heeft, behalve zijn werk, geen hobby's en ziet het wel zitten om lekker buiten te gaan golven. Want een buitenman blijft hij, in weer en wind. "Als ik doornat van de regen ben ga ik thuis onder de warme douche en dan ben ik het weer vergeten."
Vorstenbosch heeft zijn klanten altijd dik in de watten gelegd. "Ik heb hier een kantoor dat altijd brood nodig heeft en dat haal ik dan bij de supermarkt, beleg en kaas haal ik bij de Sligro. De gekste dingen moeten mensen soms hebben, zoals pedaalemmerzakken, het kan allemaal."
De koelwagen stelt Vorstenbosch beschikbaar bij feesten en partijtjes, alhoewel het nu met de Corona-crisis even stil ligt. De beste reclame is voor hem de mond op mond reclame. "Zo had ik ooit voor een examenfeestje de koelkar gebracht, gevuld met bier... Maar toen ik hem de andere morgen vroeg opkwam halen, waren ze nog niet uitgefeest! Ik heb ook van verschillende klanten de sleutel, dan zet ik de bestelling in de koelkast. Het is een zaak van vertrouwen, anders hou je het geen 51 jaar vol."

Piekeren

Echtgenote Jeanne heeft altijd de boekhouding en de bestellingen bijgehouden en is er zo ook dicht bij betrokken. In 1991 breekt Vorstenbosch zijn kuitbeen en moet hij 9 weken rust houden waarvan 2,5 week in het ziekenhuis: "Ik lag daar maar te piekeren, hoe moet dat nou? Maar met een gratis flesje slagroom had ik alle klanten zo weer terug."
Eén ding weet Vorstenbosch zeker: "Ik heb het altijd met plezier gedaan en zal het zéker gaan missen!"

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden