Leen van Gameren, Zoë Nijhuis en Suzanne Reuvers op ’t Meiveld. FOTO: Theo van Sambeek.
Leen van Gameren, Zoë Nijhuis en Suzanne Reuvers op ’t Meiveld. FOTO: Theo van Sambeek. (Foto: )

'We kijken naar de mogelijkheden'

Problemen
oplossen
en in gesprek
blijven...

Mireille Camps.

Waarschijnlijk heeft de dienst Handhaving en Toezicht zelden eerder zo in de belangstelling gestaan als nu. Ook déze beroepsgroep er in deze Corona-periode meer taken bij gekregen. Wat maken ze achter de schermen en op straat allemaal mee in Veldhoven? 3 medewerkers vertellen graag over hun taken, visie en ervaringen: Zoë Nijhuis, Leen van Gameren en Suzanne Reuvers, allen vanuit een andere discipline binnen Handhaving en Toezicht Veldhoven.

VELDHOVEN - Leen van Gameren, coördinator Handhaving en Toezicht: “Een Buitengewoon Opsporingsambtenaar (BOA) is in deze Corona-tijd vooral toezichthouder, die controleert en handhaaft. Maar we hebben ook toezichthouders die geen BOA zijn, waaronder ikzelf. Vanuit mijn rol als toezichthouder ben ik wel belast met handhaving, gezien de Corona-maatregelen, maar meer op bestuursrechtelijkniveau, in samenspraak met het College. Een BOA werkt vanuit het strafrecht en kan ook bekeuringen uitdelen en dat kan een toezichthouder, die bestuursrechtelijk werkt, niet."
Zoë Nijhuis: “In Veldhoven worden mensen nu voornamelijk aangesproken op bepaald gedrag, zoals groepsvorming. Een BOA op straat is altijd een combi, zodat we de afweging kunnen maken ‘welke pet we opzetten’ en we niet meteen met ‘overpower’ aankomen, als dat niet nodig is. Als je onbegrip tegenkomt en je legt uit waaróm die regels er nu zijn, begrijpen de meesten het wel. Soms zeggen mensen: ‘Ja, maar ik ben toch niet ziek!’. Als ik vervolgens uitleg dat iemands opa of oma wél ziek kan worden, komt er meestal meer begrip. We zijn er niet op uit zoveel mogelijk ‘overtreders’ van de, steeds veranderende, Corona-regels te beboeten”, zegt Nijhuis begripvol.
“Zeker de jeugd niet”, benadrukt Van Gameren, "in Veldhoven verloopt dat best wel goed”.

Korte lijntjes

“Als gemeente hebben burgemeester en wethouders wekelijks overleg binnen de Veiligheidsregio om vanuit de regio maatregelen te hanteren die eenduidig zijn”, legt Suzanne Reuvers, Juridisch beleidsadviseur fysiek domein bij gemeente Veldhoven, uit.
"Hierbij hebben we allen korte lijntjes met elkaar, wat zeer prettig werkt. Problemen oplossen en in gesprek blijven, staat daarbij bovenhandhaving. We kijken naar de mogelijkheden”, benadrukt ze.
“Over die eenduidige regels wil ik nog kwijt”, zegt Van Gameren, “dat we, in samenwerking met politie en brandweer elke keer afstemmen, zodat er zoveel mogelijk op dezelfde manier gehandhaafd wordt en er geen misverstanden ontstaan. Dat kun je niet uitleggen aan de mensen. We moeten continu scherp blijven.”
En tot slot: “Deze tijd is nieuw voor iedereen, waarbij we ook meedenken met de horeca, ondernemers, winkeliers… Door de terrassen, waar mogelijk, iets te verruimen, kunnen mensen nu beter 1,5 meter afstand houden, bijvoorbeeld. Onze werktijden zijn ook aangepast en we werken nu 7 dagen per week... Voor óns was het óók behoorlijk wennen.”

Leen van Gameren, Zoë Nijhuis en Suzanne Reuvers op ’t Meiveld (foto Theo van Sambeek)

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden