De Spoedeisende Hulp (SEH) van Máxima MC werkt sinds kort met tablets om te communiceren met patiënten. FOTO: MMC.
De Spoedeisende Hulp (SEH) van Máxima MC werkt sinds kort met tablets om te communiceren met patiënten. FOTO: MMC. (Foto: )

Tablet bespaart beschermingsmateriaal

Wat zijn
de ervaringen
van patiënten
met de tablet?

Máxima MC is het Brainportziekenhuis van de regio en heeft 2 locaties: in Eindhoven en in Veldhoven. Medewerkers en medisch specialisten hebben een topfunctie op het gebied van geboortezorg, de behandeling van kanker en revalidatie voor chronisch zieken.

Máxima MC

Marijke Bax.

'Naast
videocontact
met de arts
kunnen we dan
bijvoorbeeld
tegelijk een
longfoto laten zien.
Zo wordt
het gesprek
ook nog eens
interactiever.'

De Spoedeisende Hulp (SEH) van Máxima MC werkt sinds kort met tablets om te communiceren met patiënten die (mogelijk) besmet zijn met het Corona-virus en daarom in contactisolatie worden behandeld. Hierdoor hoeven artsen zich minder vaak om te kleden, wat leidt tot een forse reductie in het gebruik van persoonlijke beschermingsmaterialen. Daarnaast zien patiënten het gezicht van hun zorgverlener vaker. En ook nog eens zonder masker.

VELDHOVEN - Op de Spoedeisende Hulp worden veel onderzoeken gedaan, wat zorgt voor veel contactmomenten tussen de patiënt en arts. Een patiënt in contactisolatie moet volledig in beschermende kleding behandeld worden.

Schaars

“Elke keer als de arts of verpleegkundige de patiëntenkamer binnen gaat, moeten zij beschermende kleding aan. Het beschermingsmateriaal is schaars, het omkleden kost tijd, en er is toch nog een kleine kans om besmet te raken. Daarom krijgen patiënten in isolatie de arts nu te zien via een tablet”, vertelt Spoedeisende Hulp-arts Lisette Mignot.
In feite hoeft de arts hierdoor nog maar één enkele keer bij de patiënt naar binnen voor het lichamelijk onderzoek. Sommige consulten, zoals een gesprek over niet-reanimeren en de zogenoemde slecht-nieuwsgesprekken vinden overigens nog wel face-to-face plaats.

Besparing

“Zolang het Corona-virus rondwaart, moeten we uiterst zuinig zijn op beschermingsmaterialen. Door te communiceren via de tablet hoeven artsen zich niet telkens om te kleden en worden beschermingsmaterialen als mondkapjes, spatbrillen en schorten, bespaard”, concludeert Mignot.
De arts gebruikt nu slechts 1 enkele set beschermingsmateriaal bij ongeveer 85% van de patiënten. Zonder tablet moest de arts minstens 2 keer naar binnen. Op een drukke dag betekent dit een besparing van maar liefst zo'n 40 tot 50 sets beschermingsmaterialen.

Meer contact

Máxima MC heeft onderzoek gedaan naar de ervaringen van patiënten met de tablet. Bart Candel, in opleiding tot SEH-arts, voerde het bedoelde onderzoek uit.
“Door het gebruik van de tablets is de interactie tussen de zorgverlener en patiënt positief veranderd. We waren bang dat patiënten het fysieke contact zouden missen, maar ze ervaren het juist als een prettig middel om te communiceren. Patiënten kunnen het gezicht van de arts zien via de tablet, wat erg belangrijk is in een goed patiëntencontact, ook al is het digitaal”, aldus SEH-arts in opleiding, Bart Candel van Máxima MC.

Videocontact

Gezien het best wel grote succes wordt thans onderzocht of er vaste beeldschermen op de kamers kunnen komen te hangen.
“De patiënt hoeft dan in feite niets te doen om de verbinding tot stand te brengen. Vooral voor ouderen is dat natuurlijk veel prettiger. Naast videocontact met de arts kunnen we dan bijvoorbeeld tegelijk een longfoto laten zien. Zo wordt het gesprek ook nog eens interactiever”, sluit Candel af.


Meer informatie:

www.mmc.nl

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden