Op de foto serveert Geert van Loon van restaurant Lovano een gerecht aan René en Nicole Keeris-Peijnenborgh. FOTO: Bert Jansen.
Op de foto serveert Geert van Loon van restaurant Lovano een gerecht aan René en Nicole Keeris-Peijnenborgh. FOTO: Bert Jansen. (Foto: Bert Jansen)

Horeca ziet toch enkele lichtpuntjes

'Gasten vinden
het fijner
dat ze weer
kunnen komen'

1. Gasten moeten reserveren. 2. Max. 30 gasten (personeel niet meegerekend) binnen aanwezig. 3. Alle gasten hebben een zitplaats. 4. Gasten moeten 1,5 meter afstand houden (behalve mensen uit hetzelfde huishouden). 5. Personeel moet 1,5 meter afstand houden.

Voor horeca geldt:

Ad Adriaans

“We zijn heel blij
dat we weer
open mogen.
Maar we hopen wel
dat er snel
een versoepeling
van de regels komt
zodat we weer
toekomstperspectief
hebben.”

Het gros van de Veldhovense horeca is sinds maandag 1 juni weer open. Hoewel iedereen hoopt dat de 1,5 meterregel snel versoepelt wordt, zijn er ook lichtpuntjes te noteren.

VELDHOVEN - In Meerveldhoven baat Linda Warmoeskerken restaurant De Driesprong uit. Vader Jan, ook wel bekend als d’n Buck, is de uitspanning 32 jaar geleden begonnen. In 1999 neemt dochter Linda de zaak over. “Ik werkte al vanaf de start mee.”

Blijvertje?

Zondag 15 maart 2020 zal Linda Warmoeskerken niet echt licht vergeten. Laat in de middag die dag wordt namelijk nationaalwijd bekend gemaakt dat de Nederlandse horeca om 18.00 uur de deuren moet sluiten. “Al het eten dat door klanten besteld was, hebben we ingepakt en aan hen meegegeven. Het was zo onwerkelijk.”
Maar Warmoeskerken gaat niet bij de pakken neerzitten. In het weekend na Pasen start ze de mogelijkheid om maaltijden af te halen. “Dat liep gelukkig heel goed. Maar onze gasten vinden het toch fijner dat ze nu weer kunnen komen. Er zijn zelfs afhalers die nu voor het eerst bij ons aan tafel gaan.”
Waar Warmoeskerken eerst 70 gasten een plaats kon geven in haar restaurant, mag ze nu maar 30 eters ontvangen. Het afhalen van maaltijden is nu minimaal, maar dat zou een blijvertje kunnen zijn.

Belevingsbox

Lovano Kitchen and Bar in Oerle opent na een ingrijpende verbouwing van 11 weken met Kerst 2019 de deuren. Medio maart komt dan de plotse onheilstijding dat de deur weer op slot moet. Eigenaar Geert van Loon gaat bijna onmiddellijk met het team om de tafel. Daar ontstaat het idee van de belevingsbox. “We hadden een borrelbox, een lunchbox en een dinerbox. De weekendbox was een combinatie van de 3. Het concept was een succes, maar we zijn er per maandag 1 juni mee gestopt.”
2 weken voor Moederdag start Lovano met take away. Ook dat blijkt een succes, maar ook daarmee stopt Van Loon als hij op maandag 1 juni zijn zaak weer mag openen. “We zijn heel blij dat we weer open mogen. Maar we hopen wel dat er snel een versoepeling van de regels komt zodat we weer toekomstperspectief hebben.”

Pluim

’t Stuupke in Zeelst is een echt dorpscafé. Op zaterdagavond zitten er doorgaans zo’n 150 gasten binnen. Dat mogen er nu maar maximaal 30 zijn, en dan heeft het café buiten nog een klein terras.
“Buiten moet nu iedereen een zitplaats hebben, dus we hadden buiten meer ruimte nodig om aan de 1,5 meterregel te voldoen”, leggen de dames Van Grootel uit.
Dankzij de welwillende medewerking van de buren en de gemeente mogen de uitbaatsters het plein naast het café bij het terras betrekken. “We hebben superburen. Dankzij hen hebben we nu buiten 46 zitplaatsen.”
Een pluim is er voor de klandizie. “Eerst hadden we op zaterdagavond de piek. Nu werken de gasten hier mee aan de verspreiding van de drukte. Ze zeggen bijvoorbeeld: we komen vanmiddag wel in plaats van vanavond. Maar dit moet natuurlijk niet te lang duren.”

Voor horeca geldt:

1. Gasten moeten reserveren. 2. Max. 30 gasten (personeel niet meegerekend) binnen aanwezig. 3. Alle gasten hebben een zitplaats. 4. Gasten moeten 1,5 meter afstand houden (behalve mensen uit hetzelfde huishouden). 5. Personeel moet 1,5 meter afstand houden.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden