Boeken lenen volgens nieuwe protocol is wennen. FOTO: Theo van Sambeek.
Boeken lenen volgens nieuwe protocol is wennen. FOTO: Theo van Sambeek. (Foto: )

'Stapje voor stapje naar weer normaal'

'In minder dan een 1 uur hadden we al 50 aanvragen!'

De openingstijden van bibliotheek en VVV Veldhoven zijn voorlopig:
- maandag, woensdag & zaterdag: 10.30-14.00 uur;
- dinsdag, donderdag & vrijdag: 10.30-14.00 uur en 18.00-20.00 uur.

Wanneer open?

Mireille Camps.

"Er waren al veel
digitale mogelijkheden
en vrij snel hebben we
de digitale
dienstverleningen
samen met de
overkoepelende
organisatie
opgeschaald tot
de actie 'Ik lees thuis'."

Langzaamaan worden steeds meer versoepelingen doorgevoerd om kinderen en volwassenen weer meer te laten deelnemen aan de maatschappij. Waar mogelijk natuurlijk. Zo is ook Bibliotheek Veldhoven fysiek weer van start gegaan op maandag 18 mei, met aangepaste tijden en volgens de richtlijnen van het RIVM. Vooralsnog alleen nog om als traditionele bibliotheek boeken uit te lenen of in te nemen. De zitjes, toiletten, leestafels en computerwerkplekken zijn nog niet toegankelijk.

VELDHOVEN - Juist de laatste jaren heeft de bieb een mooie ontwikkeling gemaakt van traditionele bibliotheek naar een soort openbare huiskamer. Veel activiteiten worden gefaciliteerd voor een steeds breder publiek.

Lekker bezig

Directeur Dorine Prinsen doet haar verhaal over hoe er met veel creativiteit ingesprongen wordt op de actualiteit, die voor haar gevoel eigenlijk volkomen haaks staat op wat Bibliotheek Veldhoven wil betekenen.
"Eigenlijk waren we de laatste jaren net zo lekker bezig. We zijn een brede bibliotheek geworden met als motto 'een leven lang leren'. Er is actief geïnvesteerd in mensen in een kwetsbare positie door bijvoorbeeld laaggeletterdheid of een andere taalachtergrond. Van het Belastingcafé om digitaal belastingaangifte te doen, evenals het SeniorWeb, werd dankbaar gebruik gemaakt. Het liep uitstekend door zeer enthousiaste medewerkers en vrijwilligers. De Dementheek kreeg een plek, op scholen werd lezen gestimuleerd. Kortom, het duurde een aantal jaren om daar te komen en het liep goed. Totdat... Corona in ons land kwam."

Deur dicht

Vóór de landelijke Lockdown is de bibliotheek dichtgegaan, namelijk op zaterdag 14 maart.
"We vonden het niet verantwoord", maakt Prinsen zorgzaam duidelijk, “de 600 mensen, die hier per dag kwamen, gevaar te laten lopen. Er waren veel verplaatsingen en dát wilden we op dat moment écht niet! Het was echt schakelen, want we wilden verder, maar hoe doe je dat wettelijk gezien? Er waren al veel digitale mogelijkheden en vrij snel hebben we de digitale dienstverleningen samen met de overkoepelende organisatie opgeschaald tot de actie: 'Ik lees thuis'."

Behoefte

Dorine Prinsen en alle medewerkers hebben alles op alles gezet om zo goed en zo kwaad als het ging passend lezen aan te bieden, ook voor scholen bijvoorbeeld. Verzorgingshuizen kregen de mogelijkheid om gebruik te maken van 'luister-tijdschriften'.
“Dat speelde goed in op de behoefte, terwijl we ondertussen nauwgezet de persconferenties van de regering volgden. Daaruit bleek dat het veel langer ging duren dan we dachten en we kregen ook steeds meer telefoontjes of mensen niet tóch héél eventjes snel een boek mochten komen halen", lacht ze.
Vervolgens: "Maar dat ging natuurlijk echt niet. We besloten daarop boekenpakketten samen te stellen en een afhaalservice voor een Afhaalbieb aan te bieden. In minder dan een 1 uur hadden we al 50 aanvragen! Nu we weer écht open zijn, is het echt even wennen. Er zijn regels, routes, maar stapje voor stapje hopen we alles weer uit te kunnen breiden."

www.bibliotheekveldhoven.nl

'Stapje voor stapje weer open'Boeken lenen volgens nieuwe protocol is wennen (foto Theo van Sambeek)

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden