Longfysiotherapeuten hebben zich deskundig verdiept in Corona. FOTO: PixaBay.
Longfysiotherapeuten hebben zich deskundig verdiept in Corona. FOTO: PixaBay. (Foto: )

Zodat goede zorg altijd voorop staat!

Corona
heeft fysieke
en mentale
gevolgen

Van de redactie.

De longfysiotherapeuten van Fysiotherapie Veldhoven Zuid kunnen nu Corona-patiënten in hun revalidatietraject begeleiden. Ze richten zich hierbij op zowel het fysieke traject, als voeding en de mentale gevolgen die een corona-infectie kan hebben op de patiënt. Via Chronisch ZorgNet hebben de therapeuten, die al gespecialiseerd zijn in longaandoeningen, zich ook nog eens deskundig verdiept in de behandeling van Corona-patiënten.

VELDHOVEN - De longfysiotherapeuten van Fysiotherapie Veldhoven Zuid richten zich zowel op de revalidatie van Corona-patiënten die thuis ziek zijn geweest als patiënten die in het ziekenhuis hebben gelegen. Beide groepen blijken na herstel van de infectie soms nog ernstig verzwakt en hebben baat bij het opbouwen van spierkracht en conditie om de dagelijkse activiteiten weer op te pakken. Er is ook aandacht voor mentale gezondheid, voeding en participatie.

Gespecialiseerd

De longfysiotherapeuten hebben zich middels een e-learning geschoold op het gebied van revalidatie van Corona-patiënten. In deze e-learning is alle beschikbare kennis (ERS / KNGF 1.0 kennisdocument / REACH / Hoogstraat revalidatie document) aangeboden in een overzichtelijke module, met toetsvragen. Aanvullend zijn via Chronisch ZorgNet periodieke webinars gevolgd (online colleges) om ook de komende maanden op de hoogte te blijven van de nieuwste inzichten.
Daarnaast heeft iedere deelnemende longfysiotherapeut een geheel eigen ‘mini-netwerkje’ opgezet met daarin een ergotherapeut, diëtist en de huisarts. De ergotherapeut en/of diëtist wordt op de in de e-learning aangeleerde indicaties bij de zorg betrokken. De huisarts wordt vanzelfsprekend ook bij de behandeling betrokken.
Wanneer verwerkingsproblematiek, angst, depressie, PICS of PTSS-verschijnselen worden gesignaleerd door de fysiotherapeut, die geleerd heeft dit te herkennen, vindt directe terugkoppeling met de huisarts plaats. De huisarts kan dan voor de juiste ondersteuning en, indien nodig, verwijzing zorgen.

Chronisch Zorgnet

Niet alleen in de praktijk van Fysiotherapie Veldhoven Zuid zijn er longtherapeuten gespecialiseerd in Corona, maar in tal van praktijken door het hele land.
Alle gespecialiseerde Corona-therapeuten zijn vindbaar via de Chronisch ZorgNet Zorgzoeker en herkenbaar aan het ‘Corona’-logo in hun portfolio. Met de postcode van de patiënt kan worden gezocht op de gewenste specialisatie van de therapeut.

Fysiotherapie Veldhoven Zuid is aangesloten bij Chronisch ZorgNet. Chronisch ZorgNet biedt dus een groot en landelijk dekkend netwerk van ruim 2.300 fysiotherapeuten, gespecialiseerd in de behandeling van chronische aandoeningen zoals etalagebenen, hart- en longaandoeningen.
Het netwerk is dit jaar overigens genomineerd voor de 'Value Based Health Care'- award 2020.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden