Paméla Freriks en Gerard Lijten geven hun visie op het Veldhoven van toen, nu en morgen. En daarin speelt het IVN natuurlijk een belangrijke rol. FOTO: Bert Jansen.
Paméla Freriks en Gerard Lijten geven hun visie op het Veldhoven van toen, nu en morgen. En daarin speelt het IVN natuurlijk een belangrijke rol. FOTO: Bert Jansen. (Foto: Bert Jansen)

'Belangrijke rol voor het IVN'

'Ze lijden daar aan borstklopperij en 'Americanitis''

Ad Adriaans

Maart 2021 barst het feest los. Dan is Veldhoven 100 jaar oud. 100 jaar… Wat wàs Veldhoven? Wat is Veldhoven? Wat wórdt Veldhoven? In de aanloop naar de festiviteiten staat het Veldhovens Weekblad daarbij stil. In deze alweer 4e aflevering samen met Paméla Freriks en Gerard Lijten van het IVN Veldhoven Eindhoven Vessem.

Met wie hebben we het genoegen?

Paméla Freriks: "Ik ben Paméla Freriks, 55 jaar. Ik woon samen met mijn man John en onze border collie Storm. In het dagelijks leven ben ik schaapherder op de Groote Heide en het Leenderbos en dus veel in de natuur."
"Verder ben ik sinds 2018 ook natuurgids bij het IVN en vanaf 1 januari toegetreden tot het bestuur. Mijn hobby’s zijn natuur, wandelen, handwerken en tuinieren."
Gerard Lijten: "Ik ben Gerard Lijten, 65 jaar, getrouwd, twee nog thuiswonende kinderen, een jaar geleden gestopt als ontwikkelaar lijmtechnologie na 41 jaar Philips, 20 jaar actief bij het IVN met natuureducatie en -bescherming als onder andere vogelaar, bestuurslid, natuurgids, docent, fotograaf en webmaster. Verder vrijwilliger bij de Voedselbank."

Hoe lang woon je al in Veldhoven?

Lijten: "Ik woon mijn hele leven al in Veldhoven, geboren in Zeelst, daarna Veldhoven-dorp en nu in d’Ekker. Mooi huis in rustige straat, met familie, vrienden en alle voorzieningen in de buurt, maar ook mooie natuur.

Hoe zou je Veldhoven beschrijven aan iemand die de plaats niet kent?

Freriks: "Veldhoven is een middelgrote plaats, tegen Eindhoven. Goed bereikbaar. Een rustige woonplaats met weinig uitstraling en helaas géén groene gemeente.

Lijten: "Veldhoven is een middelgrote plaats met niet al te veel pretenties, die de overgang vormt tussen de stad Eindhoven en het landelijk gebied van de Kempen. De bevolking bestaat uit een mix van oorspronkelijke dorpelingen en een groeiend aandeel ‘import’ vanuit de hele wereld, veelal aangetrokken door hoog-technologische bedrijven als ASML."

Wat vind je het aantrekkelijke van Veldhoven en waarom?

Lijten: "Al genoemd zijn de voorzieningen. Daarnaast heb ik er mijn wortels. Ik kom vaak in het IVN-gebouw D’n Aard omdat ik daar mensen ontmoet met de zelfde passie voor natuur en verder in de Dommelbeemden, het mooiste natuurgebied van Veldhoven."

Veldhoven telt nu 45.000 inwoners. Zo houden of doorgroeien en waarom?

Freriks: "Zeker niet doorgroeien. Alle plekken voor nieuwbouw of bedrijven gaan ten koste van de groene ruimte die toch al beperkt is. Eerder verkleinen, zo denk ik er tenminste over."

Moet Veldhoven samengaan met Eindhoven? Waarom wel of waarom niet?

Freriks: "Zeker niet. Als Veldhoven samen gaat met Eindhoven, gaan we verhuizen. Ik wil niet in een grote stad wonen. Politiek en financieel is Eindhoven niet het grote voorbeeld."

Lijten: "Absoluut niet samen met Eindhoven, daar zijn ze veel te veel bezig met zich als wereldstad op de kaart te zetten, om hier een tweede Randstad te creëren met alle problemen van dien. Ze lijden daar aan borstklopperij en 'Americanitis'."

Wat ontbreekt er nog in Veldhoven als je de blik op de toekomst richt, en waarom?

Freriks: "Het ontbreekt aan groene ruimte. Als je Veldhoven binnengereden komt, is het kil en koud. Ik wandel veel met mijn hond en moet zeker enige kilometers lopen voor ik in het groen terecht kom."

Lijten: "Veldhoven is geen uitzondering, maar ook hier ontbreekt het besef dat er toch een eind moet komen aan de voortdurende economische groei. We hebben het, afgezien van de ongelijke verdeling, verschrikkelijk goed, maar leven wel ‘op de pof’."

"We moeten terug naar een situatie met een balans in wat de aarde aankan."

Wat moet de komende 100 jaar zeker blijven in Veldhoven en waarom?

Freriks: "Minimaal de groenvoorzieningen die er nu zijn. En IVN met de betrokken mensen die anderen bewust maken hoe belangrijk natuur is."

Lijten: "Hoewel ik hoop dat het IVN uiteindelijk overbodig wordt, verwacht ik dat allerminst. Als enige organisatie in Veldhoven die zich breed inzet om mensen bewust te maken van het belang van de natuur, zie ik daarvoor nog een belangrijke rol in de toekomst."

Hoe zie je de toekomst van Veldhoven in het algemeen?

Freriks: "De gemeente blijft groeien. Ik hoop dat ze niet opgeslokt wordt door Eindhoven."

Hoe zie je de toekomst van Veldhoven vanuit je beroep, professie of passie?

Lijten: "Ik zou graag zien dat de verstening van Veldhoven gestopt wordt, niet alleen door uitbreidingen en aanleg van wegen, maar ook door het modeverschijnsel om voor- en achtertuinen te betegelen."

Freriks: "Vanuit mijn passie voor de natuur die ik ook in mijn beroep heb, zie ik dat mensen genieten van de hei en het bos. Er wordt alleen zo weinig naar gehandeld. Zwerfvuil, verstening en asociaal gedrag waaraan ik me mateloos erger...
"Ik hoop dat in deze tijd van het Corona-virus mensen ook gaan nadenken waar ze allemaal mee bezig zijn en beseffen dat ze de wereld naar de knoppen helpen. Te beginnen in Veldhoven, dicht bij huis. De IVN kan door educatie en voorlichting een grote bijdrage hierin leveren."
"We zijn met een enthousiaste groep mensen vol goede ideeën om andere mensen op het goede pad te krijgen."

Heb je een leuk idee voor de viering van het jubileum?

Lijten: "Ik zou erg blij worden als er in het jubileumjaar een feestelijke opening zou kunnen zijn van een Tiny Forest en of van een voedselbos in Veldhoven."

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden