Heeft Jan Ramakers een andere visie op het behandelen of voorkomen van het Corona-virus? Jazeker! FOTO: Bert Jansen.
Heeft Jan Ramakers een andere visie op het behandelen of voorkomen van het Corona-virus? Jazeker! FOTO: Bert Jansen. (Foto: Bert Jansen)

'Versterk het afweersysteem!'

Aangetoond is dat vitamine D het Corona-virus afremt

Vitamine D is nodig om calcium uit de voeding in het lichaam op te nemen. Het is daarom belangrijk voor de groei en het behoud van stevige botten en tanden. Daarnaast speelt vitamine D een rol bij een goede werking van de spieren en het immuunsysteem.

Vitamine D

Tonnie Wesseling

'Je moet wel
vertrouwen in de overheid hebben,
maar je kunt het niet zomaar klakkeloos volgen,
omdat het nu eenmaal onmogelijk is
om alles goed in regeltjes neer te leggen.
Er zijn
veel deskundigen
die niet gehoord worden.'

Emeritus klinisch chemicus Jan Ramakers heef medio januari dit jaar een lezing gegeven in de Veldhovense bibliotheek over een bijzondere kijk op kanker en de behandeling daarvan. Heeft hij ook een andere visie op het behandelen of voorkomen van het Corona-virus?

VELDHOVEN - "Met een centraal geleid plan moet je heel voorzichtig zijn", begint Ramakers, "want daar kunnen behoorlijke mankementen in zitten. Zoals, even cynisch, het niezen in de elleboog, wat doe je daarmee in de zomer als iedereen korte mouwtjes draagt?"

Immens belangrijk

"Je moet wel vertrouwen in de overheid hebben, maar je kunt het niet zomaar klakkeloos volgen, omdat het nu eenmaal onmogelijk is om alles goed in regeltjes neer te leggen. Er zijn veel deskundigen die niet gehoord worden. De overheid adviseert bijvoorbeeld niet om de mensen in een zo goed mogelijke conditie te houden, om de afweer zo sterk mogelijk te maken en mensen daardoor zo gezond als maar zijn kan te houden. De economie vraagt gezonde mensen en als je het afweersysteem versterkt, is de kans die het virus heeft gewoon kleiner en dát is een groot manco van de overheid. Je kunt en mag van de overheid niet alles verwachten. Waar betreft het versterken van het afweersysteem zegt de overheid en ook de geneeskunde al snel 'Oh, maar dat zijn vitamines en zo en dat valt onder de categorie voedingsmiddelen, onder de warenwet, dat is ons ding niet', terwijl dit juist immens belangrijk is. De mensen die het nu voor het zeggen hebben in het Outbreak Management Team, zaten in het begin er falikant naast, zoals met de uitspraak van het RIVM dat het virus Nederland niet zou treffen en de uitspraak van viroloog Koopmans die verkondigde dat het virus slechts milde klachten zou veroorzaken. Het zijn mensen die alles bewezen willen hebben door onderzoek te doen en dat betekent dat als je bijvoorbeeld met een opmerking komt van 'Het immuunsysteem moet versterkt worden met vitamine D', dan zouden ze goed in staat zijn om te zeggen: 'Dat willen we eerst eens gaan onderzoeken'. Dat duurt jaren en dan is het kwaad met de gezondheid én de economie reeds geschiedt. Centrale regeling geeft vertraging van processen."

Credo

Ramakers geeft een voorbeeld: "Het was verbluffend en eenvoudig dat in de jaren '60 slechts, met de toediening van vitamine A in Afrika honderdduizend kinderen minder overleden aan de gevolgen van de mazelen."
In de wintermaanden komen verkoudheid en griep veel meer voor dan in de zomermaanden. Ramakers: "De oorzaak daarvoor is een gebrek aan vitamine D. In de maand maart - de maand van de uitbraak van corona - heeft zo'n 80 % van de mensen een tekort aan vitamine D. In een Europees onderzoek is het verband aangetoond dat landen met een lager vitamine D in het bloed van de mensen meer Corona-infecties telden. In het Ierse TILDA-onderzoek is aangetoond dat het virus door vitamine D wordt afgeremd."
Ramakers stelt dat Burgerinitiatief moet zorgen voor het versterken van het eigen immuunsysteem door het slikken van vitamine D, waarbij ook mineralen als zink en seleen belangrijkzijn. "Versterk het afweersysteem!" is het credo van Ramakers.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden