Veldhovenaar Wil van Bakel die middels videovergaderingen internationaal werkt aan de ontwikkeling van een product in deze lastige tijd. FOTO: Bert Jansen.
Veldhovenaar Wil van Bakel die middels videovergaderingen internationaal werkt aan de ontwikkeling van een product in deze lastige tijd. FOTO: Bert Jansen. (Foto: Bert Jansen)

Motivatie en doorzettingsvermogen

Ga niet
bij
de pakken
neerzitten!

Ad Adriaans.

Wil van Bakel, gepensioneerd bewegingswetenschapper en inspanningsfysioloog, weet van geen ophouden. Als geen ander beseft hij dat je in deze tijd innovatief moet zijn om een bedrijf in beweging te houden. Motivatie en doorzettingsvermogen zijn daarbij onmisbare ingrediënten.

VELDHOVEN - De Veldhovenaar is met zijn engineeringbureau HMScience betrokken bij de ontwikkeling van een beschermende schoen voor in en rond het huis. Hij werkt daarvoor momenteel samen met partners in Amerika, Canada en Hongarije en eigen land. En overal zijn ze in de ban van het Corona-virus. “Ze verkeren in dezelfde situatie als wij hier. Omdat stilstand achteruitgang is, gaan we door, zij het in een iets lagere versnelling. We werken nu samen via videovergaderingen. We kunnen nu zoveel werk verzetten, dat straks alleen nog maar de puntjes op de i moeten worden gezet.”

In en rond het huis

Met de beschermende schoen mikt hij vooral op de mensen met diabetes. “In Nederland kampen hier al 1,2 miljoen mensen mee, en wekelijks zouden er ruim 1.000 bij komen. Uit onderzoek blijkt dat de meeste letsels in en rond het huis ontstaan. Voeten spelen hierbij een hoofdrol. Een voet kan dusdanig beschadigd zijn, dat er een verminderd of geen gevoel aanwezig is. Dus stoten, vooral in huis, blijkt een probleem te zijn. Zeker zonder gevoel, waarbij de voet beschadigd wordt, kan ernstige gevolgen hebben en zelfs tot amputatie leiden.” Uit onderzoek blijkt dat orthopedisch schoeisel voor diabetici binnenshuis vaak niet wordt gedragen. Te zwaar, te warm, is vaak het excuus. Op blote voeten lopen levert, zeker in de nacht, een hoog risico op letsel. En hier ziet Van Bakel de uitdaging: “Een beschermende schoen ontwikkelen voor in en rond huis. Bescherming vooral in de nacht en bij douchen, waarbij de voeten optimaal beschermd worden, die licht is, makkelijk aan te trekken, uitwasbaar en ook nog leuk om te dragen.”

Privacy

Binnenkort is er een prototype klaar van een schoen die voorzien is van sensoren die waarschuwen als er een risico tot letsel is. Een 2e idee is dat bij een hoog risico zowel de patiënt/gebruiker als een medisch begeleider/behandelaar wordt gewaarschuwd via een app. De behandelaar kan dan beoordelen welke vervolgstappen genomen moeten worden. “Dit is technisch al realiseerbaar, maar het is van uitermate groot belang dat hierbij de privacy gewaarborgd wordt.”

Testen

Het prototype is binnenkort klaar om te testen. “Indien deze testen voldoen aan de eisen die we gesteld hebben, staan we startklaar om de productie na deze vervelende periode meteen op te starten.”

Van Bakel roept overigens iedereen op niet bij de pakken te gaan neerzitten. “Ga vooral samenwerken; dit kan met hedendaagse technieken. Ook in deze moeilijke omstandigheden zijn veel dingen mogelijk.”

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden