‘Eén van de ruimtes waar een kind zichzelf kan zijn.’ FOTO: Jurgen van Hoof.
‘Eén van de ruimtes waar een kind zichzelf kan zijn.’ FOTO: Jurgen van Hoof. (Foto: Jurgen van Hoof)

‘Als naar school gaan niet gewoon is’

Look@You, waar
thuiszitters
op adem
kunnen komen!

Mireille Camps

Naar school... Voor veel kinderen gaat dat niet vanzelf. Zij vallen buiten de boot en zijn niet zichtbaar voor de rest van de maatschappij. Vaak komt daarmee één van de ouders ook noodgedwongen thuis te zitten. Net afgestudeerd als docent omgangskunde, komt een moeder in de knel te zitten door bovengeschetste situatie. Zij is in de mogelijkheid geweest een stichting op te richten, Look@You, waar thuiszitters op adem kunnen komen, een dagritme op kunnen bouwen en weer langzaam zelfvertrouwen op kunnen doen.

VELDHOVEN - Het voorbeeld staat niet op zichzelf. En ‘gewoon gelukkig zijn’ is er dan ook niet vanzelf… Het overkomt oprichtster Mandy Mennings enkele jaren geleden, maar het overkomt vele kinderen – en hun ouders! - die niet in het onderwijssysteem passen. Er zijn duizenden schrijnende voorbeelden, waarbij hele gezinnen ontwricht worden. Dus kan de vraag wellicht omgedraaid worden: past het onderwijssysteem nog überhaupt wel bij deze tijd? Er wordt veel verwacht van kinderen en er zijn veel prikkels, wat ook het thema was van de Autismeweek, die afgelopen week werd gehouden. Op het moment van deze Corona-crisis, zijn deze toch al zo kwetsbare kinderen met bijvoorbeeld ADHD, een vorm van Autisme of andere problematiek, helemáál uit hun dagelijkse ritme.

Individuele begeleiding

Er kan altijd contact worden opgenomen met de stichting over de huidige aanpassingen die nu tijdelijk van kracht zijn, in verband met contactvoorzichtigheid. “Het goede nieuws is wel”, vertelt Mennings, “dat we steeds een goed zorgtraject hebben neergezet met onze 20 vakspecialisten en vrijwilligers, die deze kinderen warm en kundig begeleiden. Ook is onze ruimte opgeknapt en uitgebreid. Met professionals wordt via een Persoons Gebonden Budget (PGB) gewerkt. We werken mee met de indicatie vanuit de gemeente of scholen. Soms komt er een gezinscoach aan te pas of gezinsondersteuning. Er worden samen met diverse partijen persoonlijke doelen opgezet, om het beschadigde zelfvertrouwen en zelfbeeld te herstellen. Als eerste moet er weer een positieve ‘flow’ om de negatieve spiraal om te buigen. Ondertussen is het advies om het kind níet uit school uit te schrijven, omdat het kind daarna maar heel moeilijk weer terug kan."

Vrijwilligersp rojecten

Verder ontwikkelt Loek@YOU vrijwilligersprojecten, zoals educatieve activiteiten; Loek@TALENT om talenten en kwaliteiten te versterken, Prikkelarme vakantieprogramma’s; Loek@SUMMER en Loek@WINTER, soms ook in Blokhut D’n Bosbender, een ontmoetingsmogelijkheid voor ouders: Loek@US en Vrijwilligersparticipatie om volwassen ‘thuiszitters’ (denk aan, burn-out, ziekte, stoornis) een kans te bieden om ook hún talenten te kunnen inzetten voor de doelgroep.

De stichting is gevestigd aan Heuvelstraat 60, 5502 AE Veldhoven, T. (040) 304.67.97.

Website: www.lerenopeigenkracht.nl

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden