Anouk de Graaf heeft met haar gezin de quarantaineperiode van 14 dagen achter de rug. FOTO: Ad Adriaans.
Anouk de Graaf heeft met haar gezin de quarantaineperiode van 14 dagen achter de rug. FOTO: Ad Adriaans. (Foto: ad)

'Ik had nogal stevige hoofdpijn...'

'Toen ben ik
meteen
in bed
gaan liggen'

Ad Adriaans.

Anouk de Graaf heeft de twijfelachtige eer de eerste Corona-patiënt in Veldhoven te zijn. De besmetting liep ze vermoedelijk op tijdens een skivakantie in Italië.

VELDHOVEN - De quarantaineperiode heeft ze inmiddels met haar gezin achter de rug. 14 dagen zaten ze met vieren ‘opgesloten’ in hun Oerlese woning.

Gondel

De Graaf vermoedt dat ze de besmetting tussen zaterdag 22 en zaterdag 29 februari in Italië heeft opgelopen. “We zaten in Campitello di Fassa. dat maakt deel uit van de Dolomiti Superski, een skigebied midden in de Dolomieten en dit valt onder de regio Trento/Trentino. We gingen elke morgen en middag in een gondel waarin 150 mensen op elkaar gepakt zaten. Op de terugweg werd er veel gezongen. Eén week nadat we thuis waren, werd de regio tot risicogebied verklaard.”
Eenmaal thuis openbaren zich na enkele dagen de eerste klachten. “Spierpijn en ik had nogal stevige hoofdpijn... Hoesten hoefde ik nauwelijks. Wel merkte ik dat ik last had met ademhalen, maar ik dacht zelf eerst dat dat kwam door de spierpijn van het skiën. Vrijdagmiddag voelde ik me echt niet lekker en kreeg ik koorts. Toen ben ik meteen in bed gaan liggen.”

Gewone auto

De volgende ochtend stijgt de koorts en belt ze met de huisartsenpost. Die overlegt met de GGD en die weer met het RIVM. Nog diezelfde middag nemen 2 artsen van de GGD bij haar een test af. Van tevoren leggen ze dat heel goed uit. “Je moet de voordeur openzetten en de deur naar de gang moet dicht. Zelf moet je in de kamer aan tafel gaan zitten en de rest van het gezin moet weg. Dan komen er 2 artsen in een gewone auto - voor je privacy! - en die kleden zich in de hal om. Ze zijn helemaal ingepakt met beschermende kleding en dragen overschoenen. Dan moet je proberen wat slijm te produceren en in een potje deponeren. Vervolgens nemen ze neus- en keelslijm af. Ze waren echt heel aardig en behulpzaam. Terug in de hal kleden ze zich weer om en laten een vuilniszak achter met daarin hun spullen. Die moet ik zelf dichtbinden en bij het huisvuil doen. Voor het gezin laten ze een aantal leefregels achter totdat duidelijk is of je wel of niet positief getest bent.”

Boerenverstand

Een dag later hoort De Graaf dat de test positief is. Een ziekenhuisopname is niet nodig. Wel moet ze met echtgenoot Marc Schilleman en de zonen Yannick en Ingmar 14 dagen in strikte thuisisolatie. “Misschien zijn de kinderen wel besmet geweest, ik sluit het niet uit. Vanaf het moment dat ik ziek werd, heb ik afstand gehouden van hen. Ik sliep in een aparte kamer en had het geluk van een eigen badkamer.”
De steun en hulp van familie, vrienden en collega’s heeft de familie als hartverwarmend ervaren. Ze roept iedereen op zich te houden aan de richtlijnen van de overheid en RIVM/GGD. “Gebruik je boerenverstand en houd afstand. Zorg voor elkaar en je medemens.”

Anouk de Graaf heeft met haar gezin de quarantaineperiode van 14 dagen achter de rug

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden