Als gevolg van de Corona-pandemie moet Janne Hageman de komende tijd thuis haar huiswerk maken. FOTO: Bert Jansen.
Als gevolg van de Corona-pandemie moet Janne Hageman de komende tijd thuis haar huiswerk maken. FOTO: Bert Jansen. (Foto: Bert Jansen)

'Ik moet er nog wel even aan wennen'

'Ik ga gewoon
proberen
school
bij te houden'

De scholen drie weken dicht betekent niet dat kinderen vakantie kunnen gaan vieren. Dat zegt de PO Raad. De sectororganisatie voor het primair onderwijs zegt dat scholen hard werken aan manieren om toch een vorm van onderwijs te kunnen geven.

Geen vakantie

Tonnie Wesseling.

Kabinet-Rutte heeft besloten scholen en kinderdagverblijven te sluiten tot en met maandag 6 april. Het grootste deel van de leerlingen in het primair onderwijs, voortgezet onderwijs en mbo krijgt dus tot dan geen les meer op school. Voor kinderen van ouders in cruciale beroepsgroepen - zorg, onderwijs, politie, openbaar vervoer, brandweer - is er wel opvang op de eigen school.

Het is een onwerkelijke wereld voor iedereen. Toch spelen er kinderen in de speeltuintjes, wordt de hogedrukspuit uit de garage gehaald om de oprit schoon te maken en hier en daar werkt iemand in de tuin. Een groepje tieners heeft lol op de skates. Hoe gaat het met deze laatste groep? Een telefonisch interview - want geen lijfelijk contact - met Janne Hageman.

VELDHOVEN - Janne Hageman is 17 jaar oud en zit in de 5e klas VWO van het Van Maerlantlyceum in Eindhoven. Wat doet ze zoal thuis, nu ze door de Corona-pandemie niet naar school kan? "Ik heb aan een project gewerkt dat ik morgen moet inleveren. Ik zit niet op school, maar heb online les."

Niet bang

Hoe bevalt dat, het thuis en niet op school leren? "Ik moet er nog wel even aan wennen, je hebt veel meer vrije tijd en het is veel makkelijker om niet op te letten in de klas. Je moet jezelf focussen, dat lukt tot nu toe goed, maar ik weet niet of ik dat de volle 3 weken kan volhouden."
Wat vindt Janne Hageman van het Corona-virus? "Het is over de hele wereld, maar ik vind dat Nederland een beetje achter blijft. De maatregelen hier vallen op zich nog wel mee in vergelijking met andere landen. Ik ben er zelf niet bang voor, maar wel voor mijn opa en oma's. 's Avonds gaan we met ze face-timen zodat we ze toch nog even kunnen zien en horen."

Nuchter

Eén dag in het weekend en één avond in de week werkt de scholiere bij broodjeszaak Subway in Veldhoven en tot nog toe is dat doorgegaan. "We moeten veel onze handen wassen en desinfecteren."
Contact met vriendinnen? "We hebben met z'n allen een app gedownload zodat we elkaar gelijktijdig kunnen bellen, maar ik zie ze niet echt persoonlijk, dat is jammer."
Wat, als het langer dan 3 weken gaat duren? Janne is daar vrij nuchter over: "Ik denk gewoon doorgaan zoals het nu gaat, ik denk niet echt dat je andere keuze hebt. Ik ga gewoon proberen school bij te houden en hopen dat het goed gaat."

In Rome

Van zondag 1 tot en met zaterdag 7 maart is Janne Hageman nog met haar schoolklas naar de Italiaanse hoofdstad Rome geweest. "We moesten met onze klas wel goed oppassen en wie moest hoesten of niezen moest naar huis, maar dat is niet gebeurd. Toen we terugkwamen uit Rome hoorden we 2 dagen later dat alles daar gesloten was."
En: "In Rome zelf moesten we al veel desinfect gebruiken. Mensen gingen toen al wel opzij en het was veel rustiger op straat. We hebben wel alles wat op de planning stond nog kunnen zien, dat was wel fijn. We zijn met het vliegtuig vanuit Schiphol heen en terug gegaan. Je zat gewoon naast andere mensen."

Vakantie?

Janne Hageman benadrukt wat ze in Nederland minder streng vindt dan in Rome: "Toen we in Rome kwamen werden we wel gecheckt op Corona, maar terug in Amsterdam niet!"
Gaat ze nog met haar familie op vakantie dit jaar? "In de meivakantie zouden we eigenlijk naar Turkije gaan, maar we weten nu nog niet of dit wel of niet door gaat."
In het weekend was ze overigens gewend om te gaan stappen, maar dat gaat de komende tijd natuurlijk ook niet meer door. "Ik verveel me nu al..."

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden