"Gelukkig heb ik ook legpuzzels. Dan ga ik die maar maken.” FOTO: Fam. Van den Tillaart.
"Gelukkig heb ik ook legpuzzels. Dan ga ik die maar maken.” FOTO: Fam. Van den Tillaart. (Foto: )

'Je kan er toch niets aan veranderen'

'Ik ben pas
93 jaar en
ik wil nog wel
even mee'

Hannie Bettgens.

“Nou ja, we zitten opgesloten, hè!” Nel van den Tillaart behoort tot een van de vele senioren in Veldhoven die niet ziek is, maar wel groot risico loopt het Corona-virus op te lopen.

VELDHOVEN - Het Corona-virus heeft het openbare leven zo goed als stilgelegd. Nel van den Tillaart is onlangs 93 jaar geworden en zit verplicht thuis. “Het is beter zeggen ze en daar hebben we ons dan maar aan te houden, hè? Ik ben een paar weken geleden 93 geworden... Dat ik dit nu nog moet meemaken.”

Een gemis

De dag doorkomen, denkt ze wel vol te houden. “Ik lees gewoon wat meer boeken! Maar dat valt tegen want bij de bieb kan ik ook niet komen. Gelukkig heb ik ook legpuzzels. Dan ga ik die maar maken.”
Normaal heeft ze genoeg aanloop, maar nu... “Het is wel heel stil zo. De kinderen komen niet op de koffie. De enige die ik zie is personeel van de Zuidzorg; die helpen mij met douchen. Of de huishoudelijke hulp komt, weet ik nog niet. Die kan ik eigenlijk niet missen, want ik heb diverse ongemakken en kan het huishoudelijke werk niet doen.”

Nieuwe rollator

Nel van den Tillaart kijkt ook graag naar buiten.“Dan zie je de kinderen die uit de school komen. Die zie je nu niet. Het is zo stil op straat; er valt niets te beleven buiten.”
Koken doet ze nog zelf. “Dat kan ik nog goed. De kinderen zeggen wel eens dat ik ook eten kan laten komen, maar daar denk ik niet aan. Ik kook graag en dan blijf ik nog wat in beweging.”
Lachend: “Met mijn verjaardag heb ik een nieuwe rollator gekregen van de kinderen. Daar wil ik nog wel graag gebruik van maken, anders is het ook maar zonde, hè? Ik hoop over een paar weken weer zelf mijn boodschapjes te kunnen doen. Nu ga ik maar niet naar buiten, want op mijn leeftijd kan het wel eens heel verkeerd uitpakken. Ik ben pas 93 jaar en ik wil nog wel even mee; ik ben het hier nog niet moe en heb het nog goed naar mijn zin.”

Positief blijven

Wat ze verder merkt van de maatregelen om thuis te blijven? “Weetje, ik ben alleen en niet eenzaam. Ik zie dat zo. Als je medelijden hebt met jezelf dan kan je wel eenzaam zijn. Je moet er gewoon altijd het beste van maken. Positief blijven. Niet bij de pakken neer gaan zitten. Mijn zus, 85 jaar oud, wil eigenlijk langskomen maar dat wil ik niet hebben. Ze moet ook maar thuisblijven. Ja, dan bellen we maar wat vaker, dat kan ook. Dat doe ik ook met de kinderen en de kleinkinderen.” Contact met de buren blijft ook beperkt. “Als mijn vuilniszak vol is, zet ik die buiten op de gang. De buurvrouw die ziet dat en brengt het weg voor mij. Fijn, dat ik daar dan ook nog wat hulp van krijg. Ze wil ook boodschappen doen voor mij, maar gelukkig heb ik daar nog geen gebruik van hoeven te maken.”
Heeft Nel van den Tillaart nog advies voor ouderen die in dezelfde situatie zitten? “Je gemak houden en het gewoon laten gebeuren. Je kan er toch niets aan veranderen. Je moet er maar het beste van maken."

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden