Op de foto heeft Manon van Eekert zich aan de eettafel geïnstalleerd om thuis haar werk te doen. FOTO: Ad Adriaans.
Op de foto heeft Manon van Eekert zich aan de eettafel geïnstalleerd om thuis haar werk te doen. FOTO: Ad Adriaans. (Foto: )

'Het is ècht een hele uitdaging'

'Normaal is 't
hier 5 dagen
in de week
sporten'

Ad Adriaans

De een zit op zolder, de ander in de kelder en een derde verkiest de keukentafel. Steeds meer mensen werken noodgedwongen thuis.

VELDHOVEN - Bas Koolen (48) werkt als Business Development Manager voor Aon. Sinds zondag 9 februari al werkt hij thuis in Veldhoven. “Aangezien we de zolder net verbouwd hebben tot werkruimte, zit ik hier nu heerlijk te werken. Ik heb een groot bureau met 2 werkbladen, een fijne werkstoel, muziek op de achtergrond en een laptop van het werk en uiteraard mijn mobiele telefoon.”

Productiever?

Koolen houdt hetzelfde werkritme aan als in de normale situatie, en begint zelfs iets vroeger. 2 keer per dag probeert hij even goed te bewegen door wat oefeningen te doen of een stukje te wandelen. “Mijn ervaring met thuiswerken is juist dat je langer op je stoel blijft zitten dus bewegen is essentieel.”
Zijn vriendin en de kinderen zijn ook thuis. ’s Ochtends studeren ze thuis met de kinderen, iets wat de ene dag beter lukt dan de andere. “In de middag mogen ze hun eigen gang gaan thuis en buiten in de tuin. Over het algemeen gaat het tot nu toe goed.”
De contacten met collega’s verlopen via de telefoon, skype en Webex. Geen ideale situatie, vindt Koolen. “Het werkt zowel met klanten als met collega’s beter om elkaar live te zien, maar dat gaat nu eenmaal niet.”
Wel heeft hij het idee dat hij als thuiswerker productiever is. “Mijn indruk is dat ik thuis veel meer doe. Toch is dit niet iets om altijd te doen. Ik mis het collegiale contact en het contact met de klanten wel. Ook in deze bijzondere tijd is het juist belangrijk om aandacht aan elkaar te besteden.”

Concentratie

In zijn onderkelderde woning op Schippershof heeft Frans Jansen (43) een werkplek ingericht. Via een speciale internetverbinding maakt hij contact met Volantis, het ingenieursbureau waarvoor hij als werktuigbouwkundig installatieontwerper werkzaam is. Zijn partner Manon van Eekert werkt ook thuis, vanuit de keuken. Het thuiswerken met partner en kinderen noemt Jansen een flinke uitdaging. “Het is moeilijk geconcentreerd te blijven wanneer je elk moment gestoord kan worden voor een vraag over een werkje, een beginnende ruzie of ander rumoer. Mijn werk vraagt veel concentratie omdat het meestal complexe, technische vraagstukken zijn die uitgewerkt moeten worden. Voor mijn gevoel krijg ik tijdens deze tijd weinig werk verzet.”
In de ochtenduren maken de kinderen werkjes van school. Jansen: “Zodra de jongens klaar zijn met hun werkjes hebben ze schermtijd verdiend op de tablet of Playstation. Na de lunch neemt Manon of ik de jongens mee naar buiten voor wat beweging.”

Tijdelijke oplossing

Contact met collega’s onderhoudt Jansen via telefoon, e-mail en via videoconferentie. Partner Manon van Eekert gebruikt vooral e-mail en telefoon. De klantmanager Wmo van de gemeente Veldhoven mist haar collega’s. “Af en toe even bellen vind ik heel fijn.”
Sinds dinsdag 10 maart werkt ze thuis, voornamelijk aan de eettafel. “Ik vind het fijn en gezellig zitten aan de eettafel. Wij hebben prima stoelen waar ik goed voor langere duur op kan zitten zonder lichamelijke klachten te krijgen. Dit is prima als tijdelijke oplossing.”
Door de bijzondere situatie lukt het haar niet de volledige uren te werken. “32 uur werken, 2 energieke jongens van 5 en 8 thuis, weinig uitwijkmogelijkheden en de oudste thuis begeleiden bij zijn schoolwerkzaamheden is echt een hele uitdaging. De oudste werkt echt gemotiveerd en geconcentreerd op zijn kamer voor school. Wie had dat gedacht! De jongste mist enorm het sociale gebeuren.”
Ze last bewust voldoende pauzes in. “Ik werk mijn uren in etappes. Op de momenten dat ik bezig ben met werken, kan ik over het algemeen productief zijn. Pauzes worden voldoende ingelast om elkaar af te lossen, er voor de kids te zijn en samen leuke dingen te doen."
En: "Dat betekent dan wel dat mijn avonden er soms anders uitzien, doordat ik dan nog even doorwerk.”

Energie kwijt kunnen

Voor de kinderen vindt Van Eekert het jammer dat hun wereldje nu een heel stuk kleiner is geworden. Geen school, geen sport en veel minder sociaal contact. “Normaal is het hier 5 dagen in de week sporten. Ze moeten echt hun energie kwijt kunnen en dat is erg lastig nu.
"Met z’n allen thuis is aan de ene kant heel fijn, maar soms is het lontje bij ons of bij de kids korter. Dan is het even moeilijk. Deze eerste periode ging op zich best aardig. Maar of ik dat na 3 weken of misschien nog langer ook nog kan zeggen? We gaan het zien!”
De normaal zo vanzelfsprekende dingen mist ze wel. “Lekker naar buiten gaan of iemand bezoeken, sporten met de kids, vriendjes en vriendinnetjes over de vloer, een hapje gaan eten."

'Mijn indruk is
dat ik thuis
veel
meer doe'

Van Eekert tot slot nog over het thuiswerken: "En verder mis ik ook mijn collega’s. Even vertellen hoe je weekend was of sparren over iets. Maar wat ik ook graag vertel is, hoe prachtig ik de saamhorigheid vind die nu ontstaat. Landelijk, maar ook binnen Veldhoven ontstaan zoveel mooie initiatieven: kinderen die tekeningen maken voor de ouderen in Veldhoven die nu geen bezoek mogen ontvangen. Maar ook in onze fijne wijk Schippershof. Kinderen die nu jarig zijn, krijgen van velen een kaartje in de brievenbus om zich toch jarig te voelen.”

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden