3 generaties praten over hun bedrijf, het restaurant Jan's Polder. FOTO: Bert Jansen.
3 generaties praten over hun bedrijf, het restaurant Jan's Polder. FOTO: Bert Jansen. (Foto: Bert Jansen)

'Ze dachten dat het een grapje was'

'Vanaf dag één
kwamen mensen
hier
's avonds eten'

Tijdens de feestmaand is er ook nog een leuke spaaractie voor kortingen en een presentje voor de klanten. Voor meer info, zie de website:


www.janspolder.nl

Meer informatie

Tonnie Wesseling.

Muggenhol of Muggenhool is een voormalige buurtschap in de gemeente Veldhoven. Tot de gemeentelijke herindeling van 1921 ligt deze buurtschap in de voormalige gemeente Zeelst. Oorspronkelijk is Muggenhol gelegen aan een landweg die Zeelst verbindt met de Zeelstsche Heide. Al in 14e-eeuwse geschriften worden de namen van verschillende boerderijen in Muggenhol vermeld

Café-Restaurant Jan's Polder aan het Muggenhol 15a bestaat op 1 april 30 jaar. Een restaurant waar de klanten met veel passie en vakmanschap in de watten worden gelegd met pure en eerlijke produkten. In de verbouwde boerderij die een uplift heeft gekregen - lichte muren, ander meubilair en een fris nieuw logo - praten 3 generaties over hun bedrijf: Neeltje van de Gevel-Dams, haar dochter Hijdie Baselmans en kleinzoon Bram van de Gevel.

VELDHOVEN – "Op 1 april 1990 hebben we de deuren geopend", zegt Hijdie Baselmans.
"Ze dachten dat het een grapje was, allemaal", memoreert oma Neeltje van de Gevel-Dams.

Vernoemd naar

Van begin af aan is het restaurant bestiert door Neeltje van de Gevel-Dams en haar man Fried, die 2 jaar geleden overleden is en dochter Hijdie Baselmans. "Mijn ouders hebben het gebouwd", vertelt Hijdie, "maar mijn moeder en ik hebben het van begin af aan gerund."
Het restaurant dat in de polder ligt, is vernoemd naar Neeltjes vader Jan, de vroegere eigenaar van de boerderij. In 1984 is de vergunning voor de bouw van een restaurant aangevraagd, maar het duurt tot 1990 tot die gekregen wordt. Het past aanvankelijk niet in het bestemmingsplan.
"Het Muggenhol is een van de oudste straten van Veldhoven, weet Neeltje van de Gevel-Dams.. Over de begintijd herinnert ze zich: "We hebben nooit veel vrije tijd gehad en het was niet altijd even gemakkelijk. Maar ach... Je blijft er jong bij, toch?"

Veel uitdaging

Hijdie Baselmans die horeacadiploma's heeft staat in die begintijd in de zaak en Neeltje van de Gevel-Dams runt met hart en ziel de keuken. In de weekenden is er de eerste 5 jaar een kok bij.
Neeltje van de Gevel-Dams heeft ook een koksdiploma 'omdat ik graag kook'. Ze is dit ook alle jaren blijven doen, ook nu dochter Hijdie Baselmans eigenaar is. "Ik ben de laatste jaren wel meer naar achteren gegaan", zegt die, "en Bram heeft mijn functie overgenomen."
"Ik ben ooit hier als bijbaantje met afwassen begonnen", herinnert Bram zich lachend. "Ik ging verder in de bediening en heb de horecaschool gedaan. Na een stage in het buitenland kreeg ik een telefoontje van Hijdie of ik interesse had om hier terug te komen. Dat wilde ik wel want hier zit, ook voor mij, veel uitdaging in. 't Totaalplaatje van het gastheerschap was nieuw voor mij."
"En dat gaat hem goed af", zegt oma Neeltje van de Gevel-Dams trots.
De groei van het restaurant verloopt vervolgens als een tierelier. Hijdie Baselmans: "We zitten hier natuurlijk wel een beetje in een uithoek, maar vanaf dag één kwamen mensen hier 's avonds eten. De kleine kaart werd een grote en zo zijn we in 30 jaar gegroeid in onze keuken."

Feestmaand

Wat Jan's Polder kenmerkt is puur en eerlijk eten. Alles is dagvers en wordt zelf ingekocht bij uitstekende leveranciers. Beroemd is de supermalse biefstuk en de zeetong. Het laatste is de specialiteit van Neeltje.
April 2020 wordt een feestmaand voor de 30-jarige Jan's Polder. Voor 30,00 euro per persoon kan uit een overheerlijk menu worden gekozen met gerechten uit 30 jaar tijd.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden