Na 33 jaar bergt huisarts Paul Beelen (62) de stethoscoop voorgoed op. FOTO: Ad Adriaans.
Na 33 jaar bergt huisarts Paul Beelen (62) de stethoscoop voorgoed op. FOTO: Ad Adriaans. (Foto: ad)

‘Al heel jong wist ik dat ik arts wilde worden’

De afscheidsreceptie van Paul Beelen is door de Corona-crisis verplaatst naar vrijdag 15 mei, van 15.00 tot 18.00 uur in de foyer van Theater de Schalm.

Receptie

Ad Adriaans.

'Zij heeft
een goed
luisterend
oor'

Na 33 jaar bergt huisarts Paul Beelen (62) de stethoscoop voorgoed op. Karin van der Most neemt zijn praktijk aan de Kapelstraat-Noord over, per woensdag 1 april.

VELDHOVEN - Als zoon van een timmerman kiest Beelen voor het huisartsenberoep. “Al heel jong wist ik dat ik arts wilde worden.”
2 keer wordt hij uitgeloot, maar dan is het raak en begint hij aan de opleiding in Nijmegen. Als 3e en 4e-jaars student heeft hij geen bijbaan als vakkenvuller, maar als verpleegkundige op de ambulance. “Daarvan heb ik veel geleerd, zoals zelfstandig denken en handelen en omgaan met stress.”
Min of meer bij toeval kan hij in Veldhoven huisarts Willemse senior opvolgen. Na 12 jaar werken aan de Windmolen, gaat hij eind 1999 verder als zelfstandig huisarts in Zeelst.
De opkomst van de palliatieve zorg geeft hem veel voldoening. “In de beginjaren van mijn praktijk was het gebruikelijk dat mensen naar het ziekenhuis gingen om daar te sterven. Dat kenterde meer en meer naar de thuissituatie dankzij de samenwerking met andere disciplines als de wijkverpleging en de ontwikkeling van het Verpleegkundig technisch Team.”
Met het uitbreiden van het takenpakket van de huisarts, doen gaandeweg de praktijkondersteuners hun intrede. “Dat zijn HBO-geschoolde mensen op het gebied van onder meer diabetes, COPD, astma en hart- en vaatziekten. Dat functioneert heel goed.”
Zonder echtgenote Margo had hij het allemaal niet gekund. Naast de organisatie en logistiek, neemt zij de financiële administratie naar de ziektekostenverzekeraars voor rekening en enkele delen van de kwaliteitscertificering voor de huisartspraktijk.
In de persoon van doktersassistente Kim Krouwels blijft er een vertrouwd gezicht in de praktijk. “Dat vind ik heel belangrijk voor de patiënten. Al 10 jaar is zij een fijne steunpilaar en klankbord in de praktijk. Zij heeft een goed luisterend oor.”
Vervelen zal de vertrekkend huisarts zich vanaf 1 april niet. Houtbewerken is een van zijn hobby’s. “Ik heb al wat machines aangeschaft en voor de kleinkinderen poppenhuizen gemaakt.”
Zijn grootste hobby is fotografie. “Ik heb al 5 keer een bruidsreportage gemaakt.”
Met echtgenote Margo wandelt hij graag. In 2 etappes is het duo al eens naar Rome gewandeld. Verder wil hij zijn talen bijspijkeren en weer pianospelen. Ook is er meer tijd voor de 4 kleinkinderen.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden