Fysiotherapeut Frank Beelen: "We hebben nu ook een crisisteam in bedrijf dat anticipeert op maatregelen van de overheid. Tussen 07.00 en 22.00 uur is er altijd iemand van het team aanspreekbaar.” FOTO: Ad Adriaans.
Fysiotherapeut Frank Beelen: "We hebben nu ook een crisisteam in bedrijf dat anticipeert op maatregelen van de overheid. Tussen 07.00 en 22.00 uur is er altijd iemand van het team aanspreekbaar.” FOTO: Ad Adriaans. (Foto: ad)

‘We leren met de dag’

'Het was
toen
niet zo heftig
als nu'

Ad Adriaans.

De wereld is in de greep van het Corona-virus. De wereldgezondheidsorganisatie WHO bestempelt de door het virus veroorzaakte ziekte COVID-19 eerder nog als een internationale gezondheidscrisis. Vanaf woensdag 11 maart spreekt de organisatie van een pandemie. Nederland heeft de ziekte inmiddels gekenmerkt als A-ziekte. In die categorie vallen onder meer polio, pokken en nu ook 3 soorten van het Corona-virus. Zorgprofessionals hebben een meldplicht als een ziekte is bestempeld met het label A-ziekte. Zij zijn verplicht om bij een vermoeden van besmetting dit door te geven aan de GGD.

VELDHOVEN - Frank Beelen heeft het nog nooit meegemaakt. De fysiotherapeut begon 31 jaar gelden een fysiotherapiepraktijk. Momenteel is de Veldhovenaar de eigenaar van B-Fysic Fysiotherapie & Ergotherapie dat inmiddels 18 vestigingen met 140 medewerkers telt in onder meer Eindhoven, Geldrop en Veldhoven. “De hype en hectiek rondom corona zijn nieuw voor ons. We zagen het al een beetje aankomen voordat de eerste patiënt in Nederland bekend was.”

Handen wassen

Het was het sein om het hygiëneprotocol aan te scherpen om alle medewerkers alert te maken. “In alle behandelkamers hebben we extra hygiënemaatregelen ingezet. Handen wassen deden we altijd al. Nu hebben we in alle kamers desinfectiepompjes staan en maken we gebruik van papieren handdoekjes. Het contact met de patiënt is vaak oppervlakkig, maar we willen elk risico zoveel als mogelijk uitsluiten. Daarom worden ook na elke behandeling alle contactpunten extra gereinigd”, legt Beelen uit.

Naar huis

Bij B-Fysic zijn ze momenteel ook scherp op medewerkers die in het buitenland zijn geweest of carnaval hebben gevierd. Zo krijgen medewerkers die zich niet lekker voelen het advies om thuis te blijven. Alle medewerkers zijn geïnstrueerd hoe te handelen als een patiënt verkouden is. “Patiënten die niezen, hoesten of koorts hebben en toch naar de praktijk komen, worden weer naar huis gestuurd.”
Soms worden patiënten door de behandelaar thuis bezocht. “In enkele vestigingen hebben we een wat oudere doelgroep. We hebben besloten om die vanaf afgelopen donderdag niet meer naar de praktijk te laten komen, maar thuis op te zoeken. Alleen als die mensen echt verkouden of grieperig zijn, gaan we niet.”
Inmiddels heeft het bedrijf mondkapjes en beschermende kleding in bestelling. Zo kunnen straks patiënten met het virus toch bezocht worden als dat hoognodig is. Beelen: “Voor ons is dit nieuw; we leren met de dag. We hebben nu ook een crisisteam in bedrijf dat anticipeert op maatregelen van de overheid. Tussen 07.00 en 22.00 uur is er altijd iemand van het team aanspreekbaar.”

Mondkapjes

De Veldhovense huisarts Paul Beelen (geen naaste familie) draagt per woensdag 1 april zijn praktijk aan de Kapelstraat-Noord over aan zijn opvolger. Maar nu zit hij nog midden in de Corona-crisis. “Ik had me de laatste week voor mijn pensioen heel anders voorgesteld.”
De Corona-crisis doet hem terugdenken aan de Mexicaanse griep die in 2009 een pandemie veroorzaakt. “We hebben toen 2 vaccinatierondes gehad. Het was toen niet zo heftig als nu. Er waren toen minder sociale media als nu waardoor zoiets in het land explodeert als onderwerp van gesprek.”
De huisarts heeft uit die tijd nog een voorraadje mondkapjes liggen in de kast. “Of ze nog goed zijn weet ik niet. Het is nu mijn reservevoorraad. Als persoonlijke beschermingsmiddelen heb ik een aantal goede mondkapjes, beschermingsjassen en een spatbril liggen. Het zijn er minder dan we zouden willen. We moeten onszelf namelijk ook beschermen.”

Bevestiging

Beelen merkt dat veel mensen onzeker zijn. “Ze bellen met de praktijk en vragen of ze moeten komen. We proberen veel meer telefonisch te adviseren, zeker als het over verkoudheid of griepklachten gaat. In voorkomende gevallen verwijzen we naar de site van het RIVM of het publieksinformatienummer 0800-1351. Vaak weten ze het antwoord al, maar ze krijgen graag de bevestiging van hun huisarts.”

App

Vanuit het Huisarts Rampen Opvangplan (HaROP) is door de regionale huisartsen een besloten app-groep in het leven geroepen. In de groep verschijnen dagelijks vanaf 06.30 uur al de eerste berichten over het coronavirus. Dat varieert van de vraag naar mondkapjes tot de melding van een nieuwe patiënt. Tot op heden heeft Beelen nog geen enkele patiënt hoeven te melden bij de GGD.
Binnen het team zijn duidelijke afspraken gemaakt hoe om te gaan met het coronavirus. Beelen: “Vooral bij koorts vragen we patiënten om niet naar de praktijk te komen. Als iemand met koorts zich toch meldt aan de balie, dan plaatsen we deze in een kamertje. Ik doe beschermende kleding aan en onderzoek de patiënt. Alleen patiënten die echt ziek zijn of een groot risico lopen doordat ze kampen met bijvoorbeeld COPD of hartfalen, testen we op het virus. Maar de kans dat we die groep thuis gaan bezoeken, is groter.”
Hoe gaat de huisarts om met het risico om zelf besmet te raken? “That’s all in the game... Risico lopen we altijd. Het is heel belangrijk dat we over goed beschermingsmateriaal beschikken.”
Voor vragen kunnen de huisartsen dag en nacht telefonisch terecht bij een infectiearts van de GGD.

Hulp nodig als noodgedwongen thuiszitter? Wellicht kan Twitter u helpen aan iemand die boodschappen of medicijnen voor u wilt halen. Tik bij zoekgegevens in: coronahulp en uw woonplaats. Mogelijk levert dat hulp op.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden