Van 2010 tot februari 2020 hanteert Etje Hendrikx de voorzittershamer van IVN VEV. FOTO: Ad Adriaans.
Van 2010 tot februari 2020 hanteert Etje Hendrikx de voorzittershamer van IVN VEV. FOTO: Ad Adriaans. (Foto: )

'Ik ben heel blij met mijn opvolger'

'Dit is allemaal het gevolg van de klimaat- verandering'

Ad Adriaans.

10 jaar is Etje Hendrikx voorzitter van het IVN geweest. Maar nu heeft ze meer tijd voor de werkgroepen waarin ze nog altijd zit.

VELDHOVEN - Het IVN Veldhoven Eindhoven Vessem is een bloeiende vereniging. “Landelijk zijn 20.000 mensen lid van een plaatselijk IVN. Wij hebben 300 leden en we groeien nog steeds”, klinkt het trots. In 1993 wordt Etje Hendrikx na een opleiding bij het IVN schoolgids bij basisschool De Heiacker. “Elke basisschool had toen een aantal schoolgidsen. Later ben ik er ook nog coördinator voor het IVN geworden.”

Aankoop

Van 2010 tot februari 2020 hanteert ze de voorzittershamer. Onder haar leiding lukt het in die periode om het verenigingsgebouw aan te kopen. “Op een gegeven moment ging de huur omhoog en de subsidie van de gemeente omlaag. Dankzij crowdfunding onder de leden konden we het gebouw aankopen. Met de 3 jaren subsidie die we nog van de gemeente tegoed hadden, betaalden we onze leden terug.”

Eén van de werkgroepen waarvan ze lid is, is de scholenwerkgroep. “We maken elk jaar 2 schoolprojecten voor basisscholen. Bijvoorbeeld een waterdiertjesproject. Scholen krijgen van ons het materiaal. Een leerkracht of ouder pakt het project dan met de groep op. Er wordt wel gebruik van gemaakt, maar dat zou meer mogen zijn.”

Klimaatverandering

Wat ze echt als een hobby ziet, zijn de waterwerkgroep en de insectenwerkgroep. “We gaan regelmatig met de groep het veld in. Dan gaan we voor Natuurmonumenten de poelen langs de Dommel inventariseren tussen Eindhoven en de Belgische grens. We richten ons nu vooral op salamanders. Die vangen we in vallen, tellen ze, en vervolgens laten we ze weer vrij. Met behulp van die gegevens kan Natuurmonumenten zien welke poelen gezond zijn. Ook zien we bepaalde insecten en vlinders verdwijnen en andere komen. Dit is allemaal het gevolg van de klimaatverandering.”

Opvolger

Eind februari heeft Jos de Bruijn het voorzitterschap van haar overgenomen. Hendriks: “Ik heb het 10 jaar met veel plezier gedaan. Maar 10 jaar is ook vrij lang, vind ik. Ik ben heel blij met mijn opvolger.”
De Bruijn komt 3 jaar geleden door de laatste natuurgidsenopleiding bij het IVN terecht. Vorig jaar treedt de inwoner van Eindhoven toe tot het bestuur. Hij is een fervent vogelaar en heeft door de opleiding zijn kennis verder verbreedt. Al in zijn lagere schooltijd ontstaat de liefde voor de natuur. In de volière van zijn vader bekijkt hij vogeltjes van dichtbij. Met een schepnet gaat hij in slootjes en poelen beestjes vangen. Die doet hij vervolgens in een aquarium of terrarium om ze vervolgens te bekijken.
De kersverse voorzitter vindt het zorgelijk dat de natuur tegenwoordig op grotere afstand van de jeugd staat. Het wekt dan ook geen verwondering dat De Bruijn educatie als een kerntaak van het IVN ziet.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden