"Veldhoven is geen stad maar ook geen dorp. Je hebt hier alles wat je nodig hebt, zoals een zwembad, bibliotheek, winkels, theater, bios en restaurants. En carnaval! Zeker even komen!" FOTO: Ad Adriaans.
"Veldhoven is geen stad maar ook geen dorp. Je hebt hier alles wat je nodig hebt, zoals een zwembad, bibliotheek, winkels, theater, bios en restaurants. En carnaval! Zeker even komen!" FOTO: Ad Adriaans. (Foto: ad)

'Veldhoven heeft alles te bieden...'

Ad Adriaans.

Maart 2012: Veldhoven 100 jaar

Maart 2021 barst het feest los. Dan is Veldhoven 100 jaar oud. 100 jaar… Wat wàs Veldhoven? Wat is Veldhoven? Wat wórdt Veldhoven? In de aanloop naar de festiviteiten staat het Veldhovens Weekblad daarbij stil. In deze aflevering samen met PrinsEs en jeugdprinses Stella van Rommelgat.

Met wie hebben we het genoegen?

"Hare Dorstlustige Hoogheid PrinsEs dn Urste van Rommelgat (39) En jeugdprinses Stella (12). Prinsessen van Rommelgat seizoen 2019/2020. Carnavallers in hart en nieren!"

Zou je oud willen worden in Veldhoven?

PrinsEs: "Wij wonen al heel ons leven in Veldhoven. Stella is geboren in het MMC en woonde haar eerste 4 maanden in Meerveldhoven, vervolgens Heikant en nu in Veldhoven-Dorp. Ik, PrinsEs, ben opgegroeid in 't Look, daarna Veldhoven dorp, Meerveldhoven, Heikant en weer terug naar 't durp. Wij gaan hier ook niet meer weg. Veldhoven heeft alles te bieden wat we nodig hebben."

Hoe zou je Veldhoven beschrijven aan een vreemdeling?

PrinsEs: "Veldhoven is geen stad maar ook geen dorp. Je hebt hier alles wat je nodig hebt, zoals een zwembad, bibliotheek, winkels, theater, bios en restaurants. En carnaval! Zeker even komen! De optochten bekijken, naar de tent op De Plaatse en de cafés in t durp. Maak ook een rondje Zilst en doe Tour de Zilst. Een leuke start maak je op zaterdag in De Schalm met de sleuteloverdracht na de kinderoptocht gekeken te hebben."

Waar komen jullie vaak in Veldhoven en waarom?

Stella: "Ik kom vaak in mfa Midden en Den Ekkerman om te basketballen met mijn team/vereniging bc Vido. Basketbal in Veldhoven. Een heel leuke sport."

PrinsEs: "Met carnaval hebben we een druk programma en we gaan overal wel langs. Dit jaar ben ik prinsEs, maar al jaren ben ik ook actief lid van CV de Brassers. Wagens bouwen vind ik het mooiste wat er is. Dus kom ik graag in 'de schuur'. Mensen staan er vaak niet bij stil, maar carnaval is meer dan 4 dagen per jaar. Bij de wagenbouwers bijvoorbeeld wordt er rond september al begonnen. Daar zit veel vrije tijd in. Maar niets mooiers dan een mooie wagen neerzetten, een act met muziek en fraaie zelfgemaakte kleding met een mooie groep mensen. Daarom kom ik graag in 'de schuur'. Hopelijk staat er snel een nieuwe. Aangezien we al snel uit onze huidige moeten vertrekken."

Veldhoven telt inmiddels ruim 45.000 inwoners. Zo houden, of doorgroeien?

PrinsEs: "Wat ons betreft hoeft het niet groter. Wel zijn meer sociale huurwoning gewenst, niet voor meer inwoners, maar voor de Veldhovenaren die ze nodig hebben."

Stella: "Ik vind dat we het zo moeten houden. Iedereen kent iedereen, het is hier niet te druk en niet te rustig."

Moet Veldhoven in de toekomst samengaan met Eindhoven?

Stella: "Ik vind van niet. Veldhoven blijft Veldhoven en andersom ook, dat maakt het juist speciaal."

PrinsEs: "In de eerste carnavaleske raadsvergadering van dit jaar ging het daarover. Maar nee! Dat hoeft voor mij echt niet! Laat Eindhoven lekker Eindhoven. Het is voor ons beter om gewoon ons eigen ding te doen. Ook met carnaval. Ik ga er graag een optocht lopen, maar dan snel weer terug. Eigen tradities. We kunnen samenwerken. En het beste in elkaar naar boven halen en leren van elkaar."

Wat ontbreekt er nog in Veldhoven?

PrinsEs: "Wat ik graag nog in Veldhoven zie, is wat ik met carnaval zie. Saamhorigheid en verbroedering. Waarom elkaar niet eens wat vaker helpen? Goede morgen zeggen tegen die buurman die je bijna nooit spreekt. Het mag van mij best wat socialer. Als je een bordje eten over hebt, breng het naar die buurvrouw die alleen is. Dat soort dingen. Zeker nu we zo gegroeid zijn in Veldhoven. Kijk om je heen. Niet dat ik het tegenovergestelde zie hoor, maar ik zie graag meer 'samen'."

Stella: "Ik zelf mis eigenlijk niets, maar als ik toch één ding zou moeten noemen, een winkel met spulletjes om creatief bezig te zijn en een Action."

Wat moet de komende 100 jaar zeker blijven in Veldhoven?

Stella: "Carnaval natuurlijk, maar ook zeker de gezelligheid."

PrinsEs: "Hier kan ik me alleen maar bij ons Stella aansluiten. Op 11-2 heb ik namens Rommelgat een petitie getekend om carnaval op de lijst van immaterieel erfgoed van UNESCO te krijgen. Wij 'zijn' carnaval. Laten we zorgen dat carnaval blijft bestaan. Ik stel voor dat elke Rommelgatter die naar het prinsenbal komt, komend seizoen een Rommelgatter meeneemt die daar nog nooit geweest is. Het hoort bij onze cultuur. Carnaval maakt vrolijk en gelukkig en ik help graag mee dit uit te dragen."

Hoe zien jullie de toekomst van Veldhoven in het algemeen?

PrinsEs: "Er gebeuren al prachtige dingen en mooie initiatieven. Ik hoop dat alle positieve dingen zich mooi ontwikkelen. En dat we samen zorg dragen voor elkaar en onze gemeente en in het bijzonder onze kinderen, ouderen, en mensen met die extra uitdaging."

Stella: "Ik hoop vooral dat het zo gezellig blijft."

Hoe zien jullie de toekomst van Veldhoven vanuit de passie voor carnaval?

PrinsEs: "Zie hiervoor bij de vraag naar wat de komende 100 jaar moet blijven."

Hebben jullie een idee voor de viering van het eeuwfeest van de gemeente?

PrinsEs: "Een grote optocht. Met alle verenigingen die iets maken waarmee ze zich presenteren. Een gezellige optocht met veel muziek en gezelligheid. Laat elkaar zien waar je passie ligt. En wat Veldhoven te bieden heeft. En sluit je daarna vooral aan! Veldhoven staat op en leeft! BEN FIER OP VELDHOVEN!"

Stella: "Een groot feest op het plein met muziek, gezelligheid, en leuke dingen."

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden