Voorlezen aan kinderen van 2 tot en met 7 jaar. Doel: de taalomgeving thuis te verrijken en te stimuleren door leesplezier. FOTO: Bibliotheek.
Voorlezen aan kinderen van 2 tot en met 7 jaar. Doel: de taalomgeving thuis te verrijken en te stimuleren door leesplezier. FOTO: Bibliotheek. (Foto: )

Succesvolle 1e ronde Voorleesexpress

Alinda van Neerven

Vrijwilligers graag aanmelden!

De VoorleesExpress is in september 2019 van start gegaan in Veldhoven. Vrijwilligers lezen bij gezinnen thuis voor aan kinderen van 2 tot en met 7 jaar. Het doel is de taalomgeving thuis te verrijken en te stimuleren door leesplezier.

VELDHOVEN - De 1e ronde van 20 weken voorlezen zit er bijna op voor de eerste lichting vrijwilligers. Eén van hen is Ivonne Boschman uit Veldhoven. Zij leest eenmaal per week voor aan de 3-jarige Borna, de zoon van Leila Salimi Parvaneh. Leila komt oorspronkelijk uit Iran en woont met haar man en hun twee kinderen in Veldhoven.

Wat houdt de VoorleesExpress precies in?
"De VoorleesExpress zorgt ervoor dat kinderen met een taalachterstand extra aandacht krijgen. Bijvoorbeeld omdat de ouders nog niet of beperkt Nederlands spreken of zelf laaggeletterd zijn. Het is de bedoeling dat vrijwilligers gedurende 20 weken elke week voorlezen bij een gezin. Ik ga elke dinsdagavond en blijf ongeveer een uurtje. Een bezoek aan de Bibliotheek is ook onderdeel van de VoorleesExpress, dus ik ben al een keer met Leila en Borna naar de bieb geweest. Daar komen ze nog steeds regelmatig!"

Hoe ben je op het idee gekomen vrijwilliger te worden?
"Ik zag de oproep in de nieuwsbrief van de Bibliotheek Veldhoven. Ik hou van lezen, ben geïnteresseerd in taal en andere culturen en hou ervan om nieuwe mensen te ontmoeten. Vandaar dat ik meteen enthousiast was over de VoorleesExpress. Ook vind ik het leuk dat dit een hele andere doelgroep is dan mijn werk, ik werk in de dementiezorg vooral met ouderen."

Word je daarin ook begeleid?
"Ja, vanuit de Bibliotheek en Cordaad Welzijn. Alle vrijwilligers krijgen een training interactief voorlezen en als ik vragen heb kan ik altijd bij de bieb en Cordaad terecht. En als je wilt kun je ook via WhatsApp in contact komen met andere vrijwilligers om ervaringen uit te wisselen."

Heb je een goede klik met het gezin?
"Zeker, het is een heel fijn en gastvrij gezin en Borna is echt een schatje. Ook Leila's inbreng is heel belangrijk, zij bereidt Borna goed voor op mijn komst en brengt het allemaal heel positief."
Leila vult aan: "Wij zijn ook heel blij met Ivonne! Borna vraagt regelmatig wanneer ze weer komt en staat vaak al bij de deur om haar op te wachten."

Merken jullie verschil bij Borna?
"Hij spreekt steeds beter Nederlands en begrijpt steeds meer. De eerste paar keer moest hij een beetje wennen en bleef ik maar een half uurtje, nu komt hij zelf met boekjes aanzetten en krijgt er geen genoeg van."

Interesse in vrijwilligerswerk voor de VoorleesExpress in Veldhoven?

www.bibliotheekveldhoven.nl/voorleesexpress of (040) 253.29.01.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden