"Reptielen zijn namelijk superhelden", vindt de jonge reptielenexpert Smalbrugge. FOTO: De Schalm.
"Reptielen zijn namelijk superhelden", vindt de jonge reptielenexpert Smalbrugge. FOTO: De Schalm. (Foto: )

Griezelige slangen op het podium van De Schalm

Mark van der Linden.

Slangen, krokodillen en hagedissen enge dieren? Niet volgens Sterrin Smalbrugge; met haar 26 jaar de jongste reptielenexpert van Nederland! Binnenkort is ze in Veldhoven.

VELDHOVEN - Sterrin Smalbrugge is een jonge en enthousiaste vrouw met een missie en reist de hele wereld over voor haar onderzoeken naar reptielen. Als een klein meisje snapt ze al niet dat mensen een hond, kat of konijn lief vinden en tegelijkertijd bang zijn voor een slang.
"Reptielen zijn namelijk superhelden", vindt de jonge reptielenexpert Smalbrugge.

Interactief

Nadat ze cum laude afstudeert als ecoloog en herpetoloog, deelt ze nu haar kennis en enthousiasme in het theater. Met name dus over reptielen. Haar voorstelling 'Superhelden van het dierenrijk' is een boeiende, interactieve theatershow voor jong en oud, waarin ze verbluffend duidelijk laat zien hoe bijzonder reptielen en slangen zijn.
En op de planken van De Schalm wordt ze hierin bijgestaan door reptielenexpert Romilly van den Bergh.

Monsters

Volgens Smalbrugge is het overigens geheel onterecht dat zoveel mensen bang zijn voor reptielen. "Het heeft er vaak mee te maken dat er veel misinformatie is. Daarnaast speelt cultuur ook een grote rol. In sommige culturen worden slangen namelijk als monsters of de duivel afgebeeld en onbewust hebben veel mensen daardoor dat verkeerde idee in hun hoofd."

Bijzondere trucjes

In Smalbrugges ogen zijn reptielen juist levende superhelden. "Daarom heet mijn voorstelling ook 'Superhelden van het dierenrijk'. Elke soort heeft bijzondere trucjes ontwikkeld om te kunnen overleven. Van de krachtige kaken van een zoutwaterkrokodil tot de gekko die op de kop kan lopen."

Daarnaast zijn reptielen ook maatschappelijk heel nuttig, weet Smalbrugge: "Van het gif van sommige reptielen worden medicijnen gemaakt tegen onder andere suikerziekte."

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden