Groepsfoto van de deelnemende Sondervick College-studenten bij de Taj Mahal, Agra. FOTO: G. Smits.
Groepsfoto van de deelnemende Sondervick College-studenten bij de Taj Mahal, Agra. FOTO: G. Smits. (Foto: )

Uitwisselingsproject Sondervick College 'een openbaring'

Hannie Bettgens.

Meerdere leerlingen van het Sondervick College hebben meegedaan aan een uniek uitwisselingsproject. Vorig jaar hebben ze studenten uit India ontvangen, onlangs is de Nederlands groep naar India geweest.

VELDHOVEN - "Superleuk", zegt Lisa Klessens vol overgave. "Ik kende mijn buddy natuurlijk al via de app en de tijd dat ze in Nederland was. Nu was ik te gast bij haar. Dat het zo'n grote indruk zou maken, had ik van tevoren niet kunnen bedenken."
Voor alle studenten was het een openbaring. "Het heeft ons allemaal een ervaring gegeven die we nooit meer zullen vergeten." Onmiddellijk na aankomst is de groep naar New Delhi gegaan. "Daar hebben we de Taj Mahal bezocht. Niet te beschrijven zo mooi. En groot."

Traditioneel ontvangst

De dag daarna zijn ze doorgereisd naar Mumbai. "Onderweg in de bus viel ons het eerste verschil al op tijdens een sanitaire stop. Ze gebruiken daar geen wc papier! Dus daar zaten we... Hoe dan? Ze maken daar gebruik van kraantjes, dat was wel even wennen."
De hele periode van uitwisseling bestond uit verschillen en indrukken. "In de aula stonden echt alle leerlingen van de school ons op te wachten. Die school bestond uit een aantal etages, die alle uitkijken op de aula dus iedereen kon ons zien. Met veel ceremonie werden we welkom geheten. Met zang, dans en speeches. Wel supergaaf om mee te maken, zo'n traditioneel ontvangst."
Een grote tegenstelling was het eco forest. "Ik heb nog nooit zo'n mooie natuur gezien. Wat een verschil met de drukte in de stad. Een stuk natuur... Bossen, bananenbomen, groen, heel gaaf. Ik ben er echt verliefd op geworden."

Heel bizar

Tijdens de culturele dag bezoeken de studenten verschillende tempels en gebedsgebouwen. "Ook weer zoiets... Als meisjes mochten wij de moskee niet binnen! Dat kun je je hier toch niet voorstellen... Jongens en meisjes gescheiden? Anders was dat in andere tempels van Hindoestanen en katholieken.""
Onbevangen winkelen is er in Mumbai ook niet bij. "Je moet door beveiligingspoortjes en je wordt gefouilleerd. Allemaal veiligheidsmaatregels. Ik vroeg aan mijn buddy waarom dat was. Ze keek me aan en zei 'dat niemand een bom mee naar binnen neemt'. Dat zou je in Nederland niet kunnen bedenken, heel bizar, maar ze zijn daar oprecht bang."

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden