Osteopate Jill Peeters aan het werk. FOTO: Bert Jansen.
Osteopate Jill Peeters aan het werk. FOTO: Bert Jansen. (Foto: Bert Jansen)

'Verder kijken dan de klacht alleen'

Tonnie Wesseling.

Maak kennis met Jill Peeters

Jill Peeters, osteopate, geeft in de bibliotheek van Veldhoven een lezing over haar grote passie, namelijk de osteopathie. Dit doet zij op donderdag 13 februari van 19.00 tot 20.30 uur.

VELDHOVEN – "Mensen moeten verder kijken dan de klacht alleen, die staat nooit op zichzelf. Dit gaan we in kaart brengen om de klacht te verminderen en zo krijgt iemand weer de touwtjes in eigen handen", zegt Jill Peeters heel beslist.

Nooit vergeten

De van origine Limburgse uit Geleen verhuist 3 jaar geleden naar Veldhoven en kan hier aan de slag in de praktijk Bewustzijn en Beweging, gelegen in de Sterrenlaan. Ze is al 7 jaar osteopaat met als specialisme vrouwen, kinderen en baby's. In Gent in Belgié heeft ze 4 jaar ostheopathie gestudeerd.
Peeters: "Ik ben ooit zelf door een osteopaat behandeld. Ik kwam daar naar buiten en zei: Oké, dít word ik later! Dit past echt bij mij. 't Was al heel lang duidelijk dat ik iets met mensen wilde doen, al voor dat ik eerst de opleiding fysiotherapie had gedaan. Ik heb ook een jaar Toegepaste Psychologie gedaan, omdat de mens naast een lichaam natuurlijk ook een psychisch stuk heeft en dat mag je nooit vergeten. Als osteopaat krijg je een hele goede kijk hoe het lichaam er anatomisch moet uitzien. Dit zijn dingen die je opvallen als je langer in het vak zit. Rugklachten kan ik ook aan de voorkant van een lichaam zien en voelen door bijvoorbeeld de darmen en spanning in het middenrif."

In kaart brengen

Peeters vervolgt: "Voordat mensen bij me komen moeten ze eerst een uitgebreide vragenlijst als intake invullen om te kijken of er ooit iets in het lichaamssysteem is voorgevallen. Er zijn tegenwoordig steeds meer stress gerelateerde klachten, denk aan een burn out. Als je stress hebt ga je sneller ademen en dat zorgt voor een meer aangespannen middenrif, dat geeft een minder diepe ademhaling. Het lichaam gaat dan hulpademspieren inzetten en dit kan nekklachten geven en hoofdpijn. Als ik deze patiënt voor hoofdpijn zou behandelen, zou ik die stressfactor missen. Ik ga dan heel specifiek kijken naar wat deze patiënt nodig heeft: ik breng de klacht in kaart door het hele lijf in kaart te brengen en hierin vinden we heel vaak de oorzaak van het probleem en nog vaker de oplossing hiervoor. Hier wil ik het over hebben in mijn lezing. Ik wil de mensen meenemen in een reis door het lichaam en ik wil ze leren veel breder naar hun klachten te gaan kijken. Ik hoop als de mensen naar huis gaan, dat ze dat kunnen meenemen."

Meer duidelijkheid

Peeters heeft ook de methode Frank de Bakker gevolgd. Deze methode begint al embryonaal bij de ontwikkeling in de baarmoeder en welke structuren gelijk worden ontwikkeld.
Peeters: "Deze methode geeft meer duidelijkheid naar de relaties die een probleem kunnen vormen met de klacht. Dit was voor mij een extra toevoeging in de osteopathie. Dit pas ik ook vaak toe bij ouderen, evenals kinderen een kwetsbare groep."

Doorzetter

Jill Peeters, osteopate... Ze noemt zichzelf overigens een enthousiaste doorzetter. Ze brengt haar grote fascinatie voor het menselijk lichaam graag over tijdens de lezing van donderdag 13 februari die voor iedereen bedoeld is. Zie onderstaand kader.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden