Benthe Grubben (17): "Je bent niet alleen, donker blijft niet altijd donker... Want hoe het ook gaat met je, je kunt er altijd uitkomen." FOTO: Bert Jansen.
Benthe Grubben (17): "Je bent niet alleen, donker blijft niet altijd donker... Want hoe het ook gaat met je, je kunt er altijd uitkomen." FOTO: Bert Jansen. (Foto: Bert Jansen)

'Ik ben weer trots op mezelf!'

Tonnie Wesseling.

Benthe (17) schrijft dichtbundel

In 2016 overlijdt in zijn slaap plotseling de opa van de Veldhovense Benthe Grubben (17). Het gezin moet er voor terug komen van vakantie en de jonge Benthe wordt geconfronteerd met een dode opa, waar ze diezelfde morgen nog mee ge-appt heeft. Een onverteerbaar feit voor Benthe.

VELDHOVEN - In juni van datzelfde jaar wordt haar moeder ziek, die in 2017 weer genezen verklaard is. In die periode staat er ook nog een flinke verhuizing op het programma en Benthe kan haar verdriet bij niemand kwijt... Ze wíl ook haar ouders daarmee niet lastig vallen, die hebben zelf ook verdriet. Benthe zoekt tenslotte haar toevlucht in emotie-eten, zonder rem. En ze is heel bang, dat wat met opa is gebeurd ook met oma zal gebeuren.
"Ik was heel paniekerig en bij iedere ambulance dacht ik: 't zal toch niet voor oma zijn!", aldus Benthe.

Stoornis

Eind 2018 gaat het echter zo slecht met haar dat ze besluit naar de huisarts te gaan.
"Die zei: 'Je bent net op tijd, we gaan je doorverwijzen naar een psycholoog'. In het 2e gesprek werd al duidelijk dat het emotie-eten vastgekoppeld kon worden aan de eetstoornis NAO (Niet Anders Omschreven, red.) en dat van mijn oma aan OCD (Obsessieve Compulsieve Dwangstoornis, red.) en uitgestelde rouwproblematiek. En daarmee ben ik vervolgens aan de slag gegaan bij de psycholoog die ik had. Daar ben ik heel goed geholpen en 29 december 2019 had ik het laatste gesprek."

Niet zielig

"Ik wilde niet dat anderen me zielig zouden vinden en ik ben alles op gaan schrijven en gaan dichten. Maar ik wilde vooral anderen laten zien: je bent niet alleen, donker blijft niet altijd donker... Want hoe het ook gaat met je, je kunt er altijd uitkomen. Ik ben voor mezelf ook heel blij dat het bij een psycholoog is gebleven en ik geen medicijnen hoefde slikken. In de zomervakantie van 2019 heb ik mijn gedichten gebundeld en in de laatste paar gedichten een positieve draai gegeven, zo van: Hé, het ging heel slecht, maar het gaat nu beter! Ik bén beter en weer hersteld", vertelt Benthe.

Uitlaadklep

Benthe oogt ook als iemand die stevig in haar schoenen staat en een meid van deze tijd is. "Op 24 januari 2018 schreef ik mijn eerste gedicht en 24 januari 2020 is mijn bundel uitgekomen!", meldt ze dan ook trots.
"Na het lezen van mijn gedichten zeggen mensen wel eens 'Waarom ben ik er niet voor je geweest?', maar ik was toen zo in mezelf gekeerd dat alleen de psycholoog me kon bereiken en helpen, dat was echt mijn uitlaadklep. Zij zou niet boos op mij worden, zij oordeelde niet."

Uit de kast

Gedurende de gehele periode is Benthe gewoon naar school gegaan, maar blijft ze wel zitten. In haar bundel worden ook zware onderwerpen beschreven zoals in 'Het spoor'. Ze deed ook aan zelfbeschadiging. "De pijn in je hoofd gaat dan naar de pijn in je huid."
Een ander indrukwekkend gedicht in haar bundel is zonder meer 'Uit de kast'. Benthe: "Eind 2018 ben ik uit de kast gekomen. Ik val niet alleen op mannen of vrouwen, maar ook op bijvoorbeeld transgenders. Ik heb nu 4 maanden een vriendin en eet weer normaal. Ik ben weer trots op mezelf!"

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden