Een beter beeld krijgen van het ziektebeeld dementie. Vanuit die doelstelling zet SWOVE sinds kort een virtual realitybril in. FOTO: Ad Adriaans.
Een beter beeld krijgen van het ziektebeeld dementie. Vanuit die doelstelling zet SWOVE sinds kort een virtual realitybril in. FOTO: Ad Adriaans. (Foto: ad)

Bekijk dementie 'ns door een andere bril

Ad Adriaans.

SWOVE zet virtual reality in

Een beter beeld en begrip krijgen van het ziektebeeld dementie. Vanuit die doelstelling zet SWOVE sinds kort een virtual realitybril in.

VELDHOVEN - Het zorgen voor mensen met dementie is een bijzondere taak. Er wordt daarbij een beroep gedaan op het empathisch vermogen en flexibiliteit van de mantelzorger. SWOVE gaat ervanuit dat een beter beeld en begrip van het ziektebeeld dementie, de relatie tussen de mantelzorger en de persoon met dementie verdiept en verbeterd. Een goede relatie verhoogt de empathie. Daardoor wordt ook de welzijns- en zorglast als minder zwaar ervaren.

In de huid

Naast uitleg, wil SWOVE gezonde mensen ook zelf laten ervaren wat het betekent om dementie te hebben. Daarvoor zet de welzijnsinstelling sinds kort een virtual realitybril in. SWOVE heeft de bril en 250 licenties voor een e-learning kunnen aanschaffen dankzij een bijdrage van 5.000,00 euro van Rabobank Eindhoven-Veldhoven.
In de VR-bril ziet de kijker een 360 gradenfilm waarin de beleving van dementie wordt gecreëerd. In het verhaal heeft de kijker zelf de hoofdrol en hij of zij ervaart wat het ziektebeeld dementie betekent. Zo ziet de kijker in de film hoe de verjaardag van iemand met dementie wordt gevierd. De jarige heeft geen idee waarom al die mensen een gebakje komen eten, en verlaat zelfs zijn woning.
"Je kruipt in de huid van iemand met dementie. Je hoort daarbij hoe die persoon denkt", zegt Bas Delfsma, ouderenadviseur bij SWOVE.
Maar het filmpje dient nog een tweede doel, zo weet Carolien van der Heijden, adviseur Welzijn, Wonen en Zorg bij SWOVE, nog te vertellen: "Het filmpje stimuleert de individuele mantelzorger om toch ook zeker te kijken naar het eigen gedrag."

Inzicht vergroten

Een aantal professionals en vrijwilligers heeft inmiddels een training gevolgd om met de VR-bril om te gaan. Belangstellenden kunnen zich inschrijven om te VR-bril te gebruiken. Dat kan alleen op afspraak op dinsdagavond en woensdagmiddag bij SWOVE aan de Burgemeester Van Hoofflaan. Inclusief voor- en nagesprek duurt een sessie 04 minuten. Delfsma: "We informeren dan de mantelzorger wat er gaat gebeuren. Het nagesprek dient om de deelnemer te laten landen en zo nodig op te vangen, want het filmpje kan emoties oproepen."
Bij de sessie hoort ook e-learning voor thuis. Tijdens 3 sessies kunnen fragmenten van het filmpje worden terugbekeken en vragen worden beantwoord die het inzicht in dementie vergroten. Voor gebruik van de bril vraagt SWOVE een vergoeding waarmee nieuwe licenties worden aangeschaft. Dankzij de Rabobank en de vergoeding voor het gebruik van de bril, is deze zelf-betalend. SWOVE verwacht dat de VR-bril een bijdrage levert aan haar missie en visie: het zo lang mogelijk zo kwalitatief mogelijk zelfstandig kunnen blijven functioneren, meedoen en thuis wonen.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden