De Nieuwe Band biedt elk wel wat wils. En: "Er hangt een goede sfeer." FOTO: Jurgen van Hoof.
De Nieuwe Band biedt elk wel wat wils. En: "Er hangt een goede sfeer." FOTO: Jurgen van Hoof. (Foto: Jurgen van Hoof)

De sociale huiskamer van Veldhoven

Mireille Camps.

De Nieuwe Band leuk en nuttig

Bijna elke ruimte bij De Nieuwe Band (dNB) is dagelijks bezet met mensen die bijvoorbeeld schilderen, bloemschikken, fotograferen, speksteen, hout of metaal bewerken, Spaans converseren of bijvoorbeeld leren omgaan met de computer. In deze gezellige 'sociale huiskamer' worden sociale contacten opgebouwd tijdens deelnameaan een leuke activiteit meedoet, onder begeleiding van een enthousiaste en kundige vrijwilliger. De kosten zijn laag, zodat ook dát geen belemmering hoeft te zijn.

VELDHOVEN - Veel mensen in Veldhoven hebben nog nooit van De Nieuwe Band hebben gehoord. Wellicht is de oorspronkelijk naam 'baanlozenproject' hier ook debet aan; ooit bedoeld om mensen na hun werkzame leven niet in een zwart gat te laten vallen, maar de tijden zijn veranderd. Het wordt dus hoog tijd het imago van zijn stoffigheid te ontdoen. Iedereen is welkom, bijvoorbeeld ook anderstalige partners van Expats, die nog niet zoveel contacten binnen Veldhoven hebben. Ook jónge mensen hebben soms geen of een parttime baan, een handicap of gewoon behoefte aan meer gezelligheid en sociale contacten. Een aantal deelnemers komt ook juist van buíten Veldhoven, omdat zo'n 'sociale huiskamer' in andere gemeenten juist ontbreekt.

Opbloeien

De jongste deelnemer, Sander de Leeuw (36), is in korte tijd enthousiast deelnemer én begeleider geworden. "Ik ben begonnen met de naaiactiviteit en daarna speksteen bewerken. Er hangt een goede sfeer en je wordt gemakkelijk in de groep opgenomen, ongeacht de leeftijd. Mensen tonen interesse, hebben ideeën en men heeft de tijd voor je. Ondertussen ben ik zelf de sportactiviteit gaan begeleiden, die elders plaatsvindt. Ik heb een sportopleiding gedaan en toen het bestuur daar achter kwam, ben ik daarvoor gevraagd, heel erg leuk!" De activiteit Spaans wordt kundig begeleid door Miguel, Spanjaard van origine. Deelnemer Rianne vertelt dat er een inmiddels een hechte band is ontstaan in al die jaren: "Het is leerzaam, gezellig en we krijgen ook huiswerk van Miguel".

Vrijwilligersbestand

De voorzitter en penningmeester van De Nieuwe Band zijn al heel wat jaren aan het roer en geven het stokje graag door aan gemotiveerde opvolgers. Kitty Tholen, vanaf dag 1 verbonden aan dNB: "Tussen alle bestuursleden, begeleiders en deelnemers, ontstaan mooie contacten, zelfs vriendschappen. Ook zijn er altijd gastheren of –dames aanwezig, zoals de gezellige Annie en Annie, om koffie en, thee te schenken. Door de vele activiteiten hier, kunnen ook zij wel versterking gebruiken, op andere dagdelen. Het is een leuke, nuttige manier om je tijd te besteden en je hoort leuke verhalen! En voor Jeu de boules en kalligrafie zijn juist ook nieuwe deelnemers van harte welkom."

De Nieuwe Band is te vinden aan de Van Aelstlaan 14 in Veldhoven. T. (040) 253.77.49. E. info@de-nieuwe-band.nl. W. www.de-nieuwe-band.nl

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden