Henriette Mol laat een pingpongbal zien die een fles water afsluit: "Blijf veerkrachtig en houd hetonmogelijke voor mogelijk." FOTO: Bert Jansen
Henriette Mol laat een pingpongbal zien die een fles water afsluit: "Blijf veerkrachtig en houd hetonmogelijke voor mogelijk." FOTO: Bert Jansen (Foto: Bert Jansen)

'Ik ben meer een soort missionaris'

Tonnie Wesseling

Boekje voor mantelzorgers

"Mensen op een ander gedachtenspoor brengen, dat is wat ik doe. Niet de wereld veranderen, maar hoe iemand er naar kijkt." Een duidelijke uitspraak van wat Henriette Mol doet. Zij is trainer en orthopedagoog en schrijfster van het boekje 'Hoe veer je op' , een zelfhulpboek voor wie het even niet meer ziet zitten.

VELDHOVEN – "Ik ben van jongs af aan al gefascineerd door kinderen en de ontwikkeling vooral. Ik heb ook HTS Bedrijfskader gedaan maar heb er bewust voor gekozen toch met kinderen verder te gaan. Les geven aan kinderen is leuk, maar ook aan leerkrachten en coaches over werken met kinderen. Ik ben ook gefascineerd door ontwikkeling, dat probeer ik altijd zo goed mogelijk te ondersteunen. Mijn broer zegt wel eens: 'Jij kunt niet tegen onnodige belemmeringen' en nee, daar kan ik niet tegen!"

Missionaris

"Zo is ook dit boekje ontstaan. Ik ben niet zo'n 'verdienmodel'; ik ben meer een soort missionaris. Daarom dacht ik: ik ga weer eens een boek schrijven, want misschien is een gewoon en ouderwets boek wel weer een manier om meer mensen te bereiken. Trucjes in het boek vind ik heel leuk om die te gebruiken als metafoor. Ik zag korte zinnen en veel plaatjes voor me. Dat onthouden mensen."

Speciale situatie

Mooi voorbeeld in het boekje is de glazen pot met pingpongballen die vol zit. Maar er blijken toch nog stenen bij te kunnen en zelfs zand! Dit beeld kan iemand helpen bij het gevoel aan de taks te zitten. En dan nog, kan er ook nog iets lekkers bij: chocolademelk, ofwel: er is altijd nog ruimte voor iets aangenaams!
Mol: "Zo kun je altijd relativeren: er kan nog meer bij. Ik zou een boekje schrijven over ouders, maar toen ik zelf in een speciale situatie raakte, waarin het mezelf hielp om te relativeren 'er kan nog meer bij', toen dacht ik: ik verleg de doelgroep van mijn boekje naar mantelzorgers. Voor die groep is er minder ondersteuning dan voor ouders."

Glimlachen

In 2011 raakt de moeder van Mol verlamd door een zwaar herseninfarct en verliest daarbij het vermogen om te praten, maar niet haar verstand. In 2013 wordt er kanker bij haar, inmiddels overleden, vader geconstateerd. Ze wordt mantelzorger voor haar moeder en ervaart hoe moeilijk en eenzaam dat soms is. Belangrijk in het boekje wordt de aandacht om iemands mindset te veranderen. Op een poster in het boek staat: 'Iemand zei, glimlach als er problemen zijn, het kan altijd nog erger worden. Ik glimlachte én inderdaad het werd veel erger. Of de metafoor: Als je een mandarijn pelt kun je hem gemakkelijk delen.'

Nuttig

Met de rake, relativerende en vaak humoristische uitspraken en de duidelijke beelden, is het

'Als je een mandarijn pelt kun je hem gemakkelijk delen'

een nuttig boekje geworden, niet alleen voor mantelzorgers, maar voor iedereen die wel eens met zijn hoofd tegen de muur aanloopt. Mol noemt het boek, met een knipoog "Het EHBO-boek of bijbel."

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden