Nora Christisaans samen met echtgenoot Henk: "Je voelt je weer echt verbonden met elkaar." FOTO: Bert Jansen.
Nora Christisaans samen met echtgenoot Henk: "Je voelt je weer echt verbonden met elkaar." FOTO: Bert Jansen. (Foto: Bert Jansen)

'Henk wist niet wat er gebeurde'

Hannie Bettgens.

Echtpaar slaapt samen in koppelbed

"De verrassing was echt helemaal geweldig." Nora Christiaans glundert. Dankzij een zogeheten koppelbed kan ze bij haar man Henk blijven slapen.

VELDHOVEN - Het lijkt zo gewoon, als echtpaar de nacht doorbrengen. Maar helaas gaat dat niet voor ieder echtpaar op. Zoals bij Nora en Henk Christiaans. Henk heeft namelijk parkinsonisme en verblijft op een verpleegafdeling binnen Oktober.

Veel moeite

"Ja, dat is wat," begint Christiaans haar verhaal. "Lang heb ik zelf voor Henk kunnen zorgen maar op een gegeven moment was de zorgzwaarte zo zwaar dat er een besluit genomen moest worden. Henk zou opgenomen moeten worden in een verpleeghuis. Dat is een hele stap geweest. Inmiddels woont Henk hier al een poosje en het is hier goed. Er wordt veel gelachen, veel geplaagd; er heerst een hele leuke sfeer op de afdeling. Iedereen doet veel moeite om het iedereen naar de zin te maken. Ik breng een aantal uren per dag bij mijn man door; we voelen ons hier thuis. Er is een ding waar ik erg veel moeite mee heb... Dat is de deur die achter me dicht gaat als ik 's avonds naar huis ga! Dat voelt steeds weer als een scheiding."

Vertrouwd gevoel

Onlangs is daarin verandering gekomen. "Oktober heeft een koppelbed voor speciale gelegenheden waardoor je als echtpaar de nacht samen door kan brengen. 2 keer heb ik samen met Henk de nacht doorgebracht. Voor Henk was de eerste keer een verrassing. Op de tijd dat ik normaal naar huis ga, werd het bed binnen gereden! Henk wist niet wat er gebeurde. Toen ik zei dat ik bleef slapen, wist hij niet wat hem overkwam, maar hij vond het geweldig. Het vertrouwde en getrouwde gevoel was direct terug. We hebben heerlijk geslapen. Voor mij was het mooiste moment dat we samen wakker werden. Je voelt je weer echt verbonden met elkaar."

Langste sjaal

Zittend langs het bed van haar man vertelt ze over de warme zorg die ze voor Henk mag ervaren. "Daarom brei ik mee voor de langste sjaal van Nederland," zegt ze lachend.
"Ik zal het uitleggen. Oktober wil een record vestigen door de langste sjaal te breien. Deze moet 7,2 kilometer worden, dan is de poging geslaagd. De gedachte achter het breien steun ik van harte: aandacht vragen voor de zorg. Zorg die als een warme sjaal om je heen moet voelen. Een sjaal van verbondenheid. Zelf heb ik denk ik al een 100 meter ingeleverd. Ik ga ook naar de breiavonden op iedere 2e woensdag avond in het grandcafé van Merefelt. Tussen 19.00 en 22.00 uur breien en kletsen we een heel eind weg."
Als de recordpoging slaagt dan wordt deze opgenomen in het 'Guinness Book of Records'. "Echt een heel mooi idee, maar het is wel een heel eind om te breien. Ik heb overigens al menigeen aan het breien gezet en merk dat iedereen enthousiast en gedreven is om mee te doen."

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden