De Luisterlijn is een organisatie die 24/7 steun op afstand biedt. Vooral 's nachts is het druk aan de lijn. FOTO: Edwin Weers Fotografie.
De Luisterlijn is een organisatie die 24/7 steun op afstand biedt. Vooral 's nachts is het druk aan de lijn. FOTO: Edwin Weers Fotografie. (Foto: EDWIN WEERS FOTOGRAFIE)

De Luisterlijn zoekt lichtpuntjes in het donker...

Lucienne Kutscha

Deze laatste maand van het jaar staat voor veel mensen in het teken van vrolijkheid, feest en gezellig samenzijn. Helaas geldt dit niet voor iedereen. De donkerste dagen van het jaar versterken bij sommigen gevoelens van somberheid, verdriet en eenzaamheid. Dit merkt ook de Luisterlijn, een organisatie die 24/7 steun op afstand biedt. Vooral 's nachts is het druk aan de lijn. De Luisterlijn zoekt dan ook meer vrijwilligers.

VELDHOVEN - Aan het begin van de avond en 's nachts staat de telefoon roodgloeiend. "Veel mensen ervaren de luisterende oren van de vrijwilligers als lichtpuntjes in de nacht. Ze verzachten pijn, angst en verdriet", zegt Dorine Kettenes, trainer bij de Luisterlijn.

Niemand

Vrijwilliger Kees beaamt dat: 's nachts lijkt alles groter en erger dan overdag. "Vaak kun je dan bij niemand terecht met wat je op dat moment kwijt wilt, want iedereen slaapt, behalve de Luisterlijn. Om zoveel mogelijk oproepen in deze donkere dagen te kunnen beantwoorden, draaien de vrijwilligers extra diensten. Want ook tijdens de feestdagen zitten er vrijwilligers klaar om anderen een luisterend oor te bieden. Zij geven hun kerstdiner of oudejaarsavond op om ervoor anderen te zijn."

Aantal oproepen

Het aantal mensen dat contact opneemt met de Luisterlijn stijgt al jaren. In 2018 trokken circa een half miljoen mensen aan de bel. En in 2019 zijn dit er naar verwachting zo 'n 50.000 meer. Volgens de Luisterlijn komt dit omdat de bekendheid stijgt, maar ook omdat we minder oog en oor hebben voor elkaar.

Vrijwilligers

Met 2020 in het vooruitzicht komen ook de goede voornemens weer. De Luisterlijn hoopt dat meer mensen zich willen inzetten als vrijwilliger om zo meer oproepen - vooral in de nacht - te kunnen beantwoorden. Geïnteresseerd? Aanmelden kan via:

www.deluisterlijn.nl/vrijwilliger

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden