In theater De Schalm vertelde Simone Middel tijdens Mensen van Veldhoven Live over haar leven als psychiatrisch patiënt. FOTO: Ad Adriaans.
In theater De Schalm vertelde Simone Middel tijdens Mensen van Veldhoven Live over haar leven als psychiatrisch patiënt. FOTO: Ad Adriaans. (Foto: ad)

'Strijden tegen suïcidale gedachten'

Ad Adriaans.

Boekpresentatie Simone Middel

Op haar 15e kreeg Simone Middel (31) de diagnose chronisch zwaar depressief. "Wat voor een ander een baaldag is, is voor mij een goede dag. Elke dag strijd ik tegen suïcidale gedachten."

VELDHOVEN - Op dinsdag 19 november is de Lindenzaal van theater De Schalm voor het eerst tijdens Mensen van Veldhoven Live helemaal vol. Een van de sprekers is Simone Middel. Haar verhaal over haar leven als psychiatrisch patiënt is voor veel aanwezigen aanleiding om een traantje weg te pinken. Haar ziekte is onzichtbaar, maar nu is ze zover dat ze zich erover wil uitspreken.

Intensief aan de slag

"Elke dag is een strijd. Zal ik opstaan, zal ik douchen, zal ik gaan werken. Bij alles wat ik doe, voel ik me rot." Op haar 15e komt ze voor het eerst bij een psychiater. Ze krijgt de diagnose chronisch zwaar depressief. "Uit de gesprekken bleek dat het van kinds af aan in me zit." Begin 2009 krijgt ze er ook nog de diagnose borderline bij. Vanaf de zomer 2009 tot eind 2010 ondergaat ze een behandelopname. "Ik kreeg de kans om daarmee heel intensief aan de slag te gaan." Daarnaast ondergaat ze een aantal crisisopnames en veel therapieën. "Zolang als ik weet heb ik suïcidale gedachten. Ik vraag me wel eens af hoe dat kan. Na veel therapieën kan ik er beter mee omgaan. Sinds 2 jaar weet ik dat het gedachten zijn. Het voelt nog net zo heftig, maar ik ga er beter mee om."
In 3 maanden tijd schrijff ze een boek. "Iemand zei me: je moet hier iets mee gaan doen, hoe moeilijk het is om hulp te krijgen. Ik hoop dat andere mensen het gaan lezen. Ik wil inzicht geven en handvatten aanreiken. Vooral aan lotgenoten, naasten en hulpverleners."

Arbeidscoach

Veel steun ondervindt Middel nog steeds van haar ouders en broer. Zo volgen ze de cursus Borderline als hun dochter en zus die diagnose krijgt. Ook ondergaan ze als gezin therapie. Inmiddels weet Middel dat slechte periodes weer gevolgd worden door betere tijden. "Ik weet dat ik weer uit slechte periodes kom. Maar ook goede periodes kosten mij veel energie. Nog dagelijks strijd ik tegen suïcidale gedachten. Graag zou ik normaal willen zijn, maar ik heb nu geaccepteerd dat dit mijn normaal is."
Sinds kort werkt de Veldhovense als arbeidscoach voor Jobstap."Vorig jaar volgde ik een opleiding tot loopbaanadviseur. Nu coach ik mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. Mijn ervaring met psychische kwetsbaarheid zet ik daarbij in."

Boekpresentatie

Simone Middel presenteert haar eerste boek 'Hoe het echt was' op 3 december in de bibliotheek van Veldhoven. Tussen 19.00 en 21.00 uur wordt zij hierover aan de tand gevoeld door Wil van der Laak, vindt de overhandiging van het eerste exemplaar plaats en signeert zij voor kopers haar boreling van maar liefst zo'n 127 pagina's. Vanaf woensdag 4 december is het te koop voor 17,50 euro, bij Bol.com en de boekhandel.

Meer berichten