Sinterklaas verblijft in Museum 't Slot en noemt dat zijn thuis. FOTO: Bert Jansen.
Sinterklaas verblijft in Museum 't Slot en noemt dat zijn thuis. FOTO: Bert Jansen. (Foto: )

'Dit is m'n thuis als ik in Nederland ben'

Van de redactie.

Mijn favoriete plekje

Naam?

"Sinterklaas."

Geboortedatum?

"Dat weet Sinterklaas echt niet meer; ik kan het me niet meer herinneren. Deze vraag wordt me vaak gesteld. Eigenlijk is deze vraag niet zo belangrijk; Sinterklaas is er altijd geweest, dat is voldoende."

Woont in Veldhoven in?

"Museum 't Oude Slot."

Wat is uw favoriete plekje in Veldhoven?

"Museum 't Oude Slot is ook mijn favoriete plekje in Veldhoven, mijn thuis als ik in Nederland ben."

Waarom?

"Heel duidelijk, hier kom ik tot rust. Ik kan hier heerlijk uitrusten in de bedstee, wel minder vaak als ik zou willen, want ik moet natuurlijk wel vaak weg om kindertjes te bezoeken. Maar op minder drukke dagen lig ik hier heerlijk. Ik heb hier een paar heerlijke kamers, de trouwzaal waar ik achter het bureau kan werken en kijken in mijn grote boek. Daar ontvang ik ook de kindertjes die bij Sint op bezoek komen. In de pakjeskamer staat mijn typemachine, want vanuit daar stuur ik brieven. En als ik dan even zin heb in iets lekkers, loop ik via het zijdeurtje naar het bakhuisje waar mijn pieten de pepernoten bakken."

Komt u hier vaak?

"Te weinig. 3 weken per jaar, ik zou wel vaker willen komen en dan vooral op deze plek, maar ja, Sint is een beetje te oud om steeds heen en weer te reizen."

Neemt u wel eens iemand mee?

"Ja, mijn Pieten en natuurlijk mijn paard. Die kan hier heerlijk grazen en het water in de gracht vindt hij echt het lekkerste water dat er is. Hij voelt het als hij de brug over rijdt met mij op zijn rug, dan komt hij thuis."

Nog iets anders over uw favoriete plekje?

"Ja eigenlijk wel. Het is hier heerlijk rustig. Sint komt hier al honderden jaren. Ik weet nog dat hier kleine kindertjes woonden. Toen kwam ik al op bezoek, later ook weer bij hun kindertjes. Nu is het een museum en er is een tentoonstelling te zien, 'Veldhoven 75 jaar vrij'. Soms krijg ik nog kippenvel als ik denk aan de tijd in de oorlog! Of ik nog wensen heb? Ja... Ik werk 3 weken per jaar in de trouwzaal, stiekem wil ik daar wel eens een papa en een mama mag trouwen."

Meer berichten