Amnesty Veldhoven vraagt aandacht voor de rechten van de mens met een sober ontbijt op zaterdag 7 december. FOTO: Stock
Amnesty Veldhoven vraagt aandacht voor de rechten van de mens met een sober ontbijt op zaterdag 7 december. FOTO: Stock (Foto: Amnesty International)

Mensenrechtenontbijt om het onrecht te stoppen

Van de redactie.

"Als je niets doet verandert er niets!" Ineke Makkes van Amnestygroep Veldhoven vraagt aandacht voor de rechten van de mens. "Kom daarom langs bij het Mensenrechtenontbijt. Zaterdag 7 december van 9.30 tot 11.00 uur is het Mensenrechtenontbijt in de kantine van het gemeentehuis in Veldhoven. "Iedereen is welkom om aan te schuiven bij dit sobere ontbijt." De entree is gratis, een vrijwillige bijdrage wordt op prijs gesteld.

VELDHOVEN - "Waarom vragen we aandacht? Om stil te staan bij mensen waarvan de rechten worden geschonden. Wereldwijd komt dit voor. Tijdens het ontbijt en de schrijfwedstrijd vragen we dit jaar aandacht voor 10 jonge mensen."
Onder hen bevindt zich een meisje van 13 jaar uit Canada. Haar rechten worden geschonden doordat het water in haar leefgebied vervuild is met kwik. Mensen hebben daardoor oogproblemen en aandoeningen aan het zenuwstelstel.

Aandacht voor

Speciale aandacht is er bijvoorbeeld voor Nasu Abdulaziz uit Nigeria. "Hij raakte zijn huis kwijt, samen met 30.000 andere mensen uit zijn wijk. Gesloopt voor nieuwbouw. Bulldozers reden de straat binnen en reden de huizen plat, mensen kwamen daardoor om het leven. Ook zjin mensen beschoten; 9 mensen vonden de dood. Nog steeds worden er 15 mensen vermist."
Dichter bij huis, in Griekenland, ook aandacht voor Sarah Mardini (24) en Seán Binder (25). "Ze kunnen 25 jaar gevangenis krijgen omdat ze op het Griekse eiland Lesbos vluchtelingen uit zee probeerden te redden. De Griekse overheid beschuldigt hen van mensensmokkel. Sarah weet hoe gevaarlijk de reis over zee van Turkije naar Lesbos is. Ze vluchtte zelf uit Syrië. Tijdens de overtocht dreigde het bootje met vluchtelingen te zinken. Sarah en haar zus sprongen overboord en duwden de boot naar Lesbos. We roepen de Griekse autoriteiten op om alle aanklachten tegen Sarah en Seán onmiddellijk te laten vallen."

Stoppen

"Van deze mensen worden de mensenrechten geschonden. Doordat deze activisten strijden voor hun rechten, hebben ze hun rechten verloren. Overal ter wereld belanden jongeren in de gevangenis omdat ze opkomen voor de rechten van anderen. Of worden mishandeld of gediscrimineerd om wie ze zijn. Dit onrecht moet stoppen."

Meer berichten