Ellen Kusters en haar hond Kenzi, die ze wil laten opleiden tot diabeteshulphond. FOTO: Bert Jansen.
Ellen Kusters en haar hond Kenzi, die ze wil laten opleiden tot diabeteshulphond. FOTO: Bert Jansen. (Foto: Bert Jansen)

'Mijn hond Kenzi kan mij rust geven'

Hannie Bettgens.

Crowdfund diabeteshulphond

"Kenzi kan erg veel voor mij betekenen... Maar daar hangt helaas wel een prijskaartje aan." Aan het woord Ellen Kusters. Zij wil haar hond Kenzi laten opleiden tot hulphond.

VELDHOVEN - Ellen Kusters heeft diabetes type 1. "Dat betekent dat ik insuline afhankelijk ben. Dagelijks moet ik daarvoor spuiten."

Hypo en hyper

Al op jonge leeftijd overkomt haar de 'suikerziekte'. Kusters: "Het is nu eenmaal zo en vooral in mijn pubertijd was dat erg lastig. Met name het 'anders zijn'. Je wil nu eenmaal alles gewoon mee kunnen doen. Feestjes, iets lekkers tussendoor nemen, alles eten en drinken wat je leeftijdsgenootjes ook doen."
Ze heeft dat leven tot op zekere hoogte kunnen leiden, maar wel met een opvallend randje eromheen. "Altijd rekening houden met de mogelijkheid dat je een hypo of hyper kunt krijgen. Een hyper houdt in, dat je suikerwaarde in je bloed erg hoog is. Ik herken die symptomen vrij snel, waardoor ik in actie kan komen en dan ook de juiste maatregelen kan nemen. Als ik een hypo krijg daalt mijn suikerwaarde, waardoor ik uiteindelijk in coma kan geraken. Een hypo is gevaarlijker dan een hyper, vooral omdat ik het soms niet merk. Een hypo overkomt mij vaak in mijn slaap en daarin schuilt voor mij het grote gevaar", aldus Kusters.

Crowdfund

En daar kan hond Kenzi veel betekenen. Kusters: "Kenzi is geschikt bevonden en kan opgeleid worden tot diabeteshulphond. Dat is een opleidingstraject van 1 jaar. Daarin leert Kenzi vooral te letten op mijn ademhaling. Ze moet leren ruiken wanneer mijn suiker te hoog of te laag is en mij dan moet alarmeren. Ze moet mij dan aangeven, dat ik actie moet ondernemen door mijn suiker te meten en te spuiten. Kenzi moet volgens een soort van routine gaan werken, ruiken dat mijn adem anders ruikt, mij alarmeren en eventueel zelfs een noodtasje aan mij geven waar alles inzit wat ik nodig heb voor dat specifieke moment."
Helaas is de opleiding tot diabeteshulphond zeer prijzig en wordt deze door geen enkele instantie vergoed. "Kenzi opleiden kost zo'n 11.000,00 euro. Zelf kan ik dat niet betalen en daarom ben ik een crowdfund gestart. Voor mij is het heel belangrijk dat Kenzi geschoold gaat worden. Doordat ik langdurig diabeet ben, heb ik verschillende complicaties die bij deze ziekte horen. Een daarvan is dat mijn suiker slecht in te stellen is, omdat mijn maag het eten niet goed verwerkt. Daardoor ben ik doorlopend 24 uur per dag aan het meten... Een constante confrontatie met mijn ziekte", aldus Kusters.

Normaal

Ellen Kusters zegt tot slot dat ze zichzelf tot op zekere hoogte goed kan redden. "Mijn kwaliteit van leven is nu goed; ik kan mezelf redden, maar dat wil ik ook graag zo houden. Vooral in de nachten komt het steeds vaker voor dat ik een hypo krijg. Nu is het puur geluk als ik wakker word, maar er komt een keer dat dit niet zo is en dan raak ik in coma. Elke keer dat ik een hyper of hypo doormaak, ondervindt mijn lijf schade die niet te herstellen is. Mijn hond Kenzi kan mij rust geven, doordat ze op mij let waardoor ik een zo normaal mogelijk leven met diabetes kan leven."

Helpen met een donatie? Zie kader

Meer berichten