'Ïk vind het heel belangrijk mijn passie voor het lezen te delen." FOTO: Theo van Sambeek.
'Ïk vind het heel belangrijk mijn passie voor het lezen te delen." FOTO: Theo van Sambeek. (Foto: )

'Al langer liep ik met het idee rond'

Mireille Camps.

Buitenbieb De Vlinder

Ze komen steeds vaker voor: kastjes met boeken erin, veelal in de tuin en voor iedereen bereikbaar. Bij boekenfreak Daan Veulings aan de Stapkesberg 12 in Veldhoven zijn sinds enkele maanden óók boeken te lenen. In haar buitenbieb De Vlinder staan romans en kinderboeken. Gewoon gratis en met als doel het lezen te bevorderen, maar ook voor de sociale contacten.

VELDHOVEN - Het blauwe kastje met raampjes in de deurtjes, valt onmiddellijk op bij het wandelen in haar straat. Achter de raampjes zijn de boeken duidelijk zichtbaar en er liggen zelfs pen en papier om op te schrijven wat er geleend is. Soms worden er ook geschreven bedankjes achter gelaten.

Geen bezwaar

Daan Veulings vindt het allemaal erg leuk om te zien gebeuren van achter haar raam. Ze legt uit hoe het idee is ontstaan: "Al langer liep ik met het idee rond een buitenbieb neer te zetten, want ik vind het heel belangrijk mijn passie voor het lezen te delen. Ik had ook al meer buitenbiebs gezien in Veldhoven, maar meestal hangen ze tegen een gevel aan. Bij mij was er geen ruimte het kastje dáár tegen te bevestigen, dus heb ik voor de zekerheid eerst aan mijn buren gevraagd of ze er bezwaar tegen hadden, als de buurtbieb in de kleine voortuin zou komen te staan. Dat vonden ze gelukkig helemaal geen probleem".

'Boekenfreak'

Van kleins af aan is Veulings al een echte 'boekenfreak', maakt ze duidelijk. Vol enthousiasme vervolgt ze haar verhaal: "Van mijn ooms en tantes kreeg ik voor mijn verjaardag toen al vaak boeken, waarschijnlijk met de gedachte: 'Dan kan ze weer even vooruit'. Ik vind het ook heel belangrijk dat mensen lezen, vooral dan kinderen. Inmiddels heb ik zelf een hele boekenkast en ook dozen vol met boeken en ik vind het zonde om ze weg te doen. In de aanschaf zijn boeken toch ook best wel prijzig. Via de Buurt-App heb ik een oproep gedaan of iemand een kastje had staan, want ik ben namelijk wel iemand met maar een klein inkomen".

Hartstikke leuk

Boekenfreak Daan Veulings mocht een kastje komen ophalen in Eindhoven. Ze gaat verder: "Maar het had nog echt een opknapbeurt nodig. Dus ik heb daarop aan mijn buurman gevraagd het kastje mee uit elkaar te halen en heb ik het schoongemaakt en daarna weer in elkaar gezet, blauw gebeitst en er een andere collectie boeken in gezet."
"Het gedeelte met de kinderboeken loopt eigenlijk het beste. Er stond in de straat op een gegeven moment een aantal kinderen te kwebbelen en ze belden bij mij aan met de vraag: 'Mevrouw, hoeveel mogen we er meenemen?' Daarop zei ik, dat ieder er één mocht meenemen als er maar wel weer een boek voor in de plaats gezet wordt. In principe zijn het namelijk 'zwerfboeken', dus de kinderen mogen het ook aan weer een ander kind geven. Hartstikke leuk, toch?"

Meer berichten