Carla ten Have met enkele cliënten van zorgboerderij d'n Oerse Have
Carla ten Have met enkele cliënten van zorgboerderij d'n Oerse Have (Foto: ad)

D'n Oerse Have koerst af op 1e lustrum

Ad Adriaans

In het voorjaar van2015 start Carla ten Have met zorgboerderij d'Oerse Have. Tijd voor een terugblik met het eerste lustrum in het vizier.

VELDHOVEN - Van jongs af aan wist de boerendochter eigenlijk al: later wil ik boer worden. Maar ze studeerde af als activiteitenbegeleider en vond daarin een baan. "De wens om iets op een boerderij te doen, is altijd gebleven." Als in 2015 de transitie van de WMO van het Rijk naar de gemeente gestalte krijgt, pakt de Oerlese haar kans. Het bestemmingsplan is al aangepast en de omgevingsvergunning binnen. "Het duurde even, maar we kregen de volledige medewerking van de gemeente. In mei 2015 begon ik de zorgboerderij gedurende 2 dagen per week. Mijn baan als activiteitenbegeleider in Eindhoven heb ik nog zo'n 3 jaar parttime aangehouden." De naam d'n Oerse Have is een samentrekking van het dorp en haar achternaam. In 2016 breidt ze uit naar 3 dagen en sinds vorig jaar ontvangt ze 4 dagen cliënten op haar zorgboerderij. De 7 cliënten van toen zijn er op de dag van vandaag 20 en allen vertoeven één of meer dagen op d'n Oerse Have. Het zijn mensen die niet meekunnen in het arbeidsproces. "Het gaat om bijvoorbeeld mensen met niet-aangeboren hersenletsel of een psychische problematiek. Ze kunnen nog heel veel, maar wel op hun eigen tempo. En dat kan hier."
De cliënten komen voornamelijk uit Veldhoven en Eindhoven. "Ze vinden het allemaal leuk hier. Het huiselijke en warme spreekt hen aan. Zo lunchen we hier gewoon samen in de huiskamer."
Sinds eind 2018 beschikt de zorgboerderij over een nieuwe houtwerkplaats. "Momenteel werken we aan een bestelling voor de gemeente. We maken vogelhuisjes die straks gebruikt worden voor de bestrijding van de processierups." Ook maken de cliënten houten serveerplanken, tafels, kastjes en banken. Anderen maken de stallen schoon van het paardenpension of maken onder begeleiding van een vrijwilliger een ritje met het paard.
Sinds 2 jaar komt Femke 3 keer per week naar de Oerse Have. Momenteel werkt de Veldhovense er aan een groot tegelmozaïek. Ze houdt van de activiteiten op de zorgboerderij. "Ik rij hier vooral paard, zeker 1 of 2 keer per week. Ik heb trauma's. Met een paard bezig zijn werkt therapeutisch."

De zorgboerderij heeft nog plaats vrij. De financiering wordt geregeld vanuit de gemeente in het kader van de Wet Maatschappelijke Ondersteuning, de Wet Langdurige Zorg of via het Persoonsgebonden Budget.

www.oersehave.nl.

Meer berichten