Ad Michielsen en Gerard de Wilt voor de entree van gemeenschapshuis D'n Bond. FOTO: Ad Adriaans.
Ad Michielsen en Gerard de Wilt voor de entree van gemeenschapshuis D'n Bond. FOTO: Ad Adriaans. (Foto: ad)

Er hangt een fijne sfeer in D'n Bond'

Ad Adriaans

Eeuwfeest D'n Bond

D'n Bond is in Veldhoven-Dorp al 100 jaar een begrip. Zondag 17 november viert het gemeenschapshuis het eeuwfeest in het pand aan de Rapportstraat.

VELDHOVEN - Peer van Brussel biedt in december 1918 zijn herberg en smederij op de hoek Dorpsstraat x Frits Verhagenstraat te koop aan. Vlak daarvoor stellen de besturen van de Werkliedenvereniging Eendracht Maakt Sterk en de Noord-Brabantse Christelijke Boerenbond afdeling Veldhoven samen met het kerkbestuur van de H. Caeciliaparochie de behoefte vast aan een verenigingsgebouw. Op 11 januari 1919 vindt de aankoop plaats. Na een verbouwing tot verenigingsgebouw is op Tweede Pinksterdag 9 juni de opening plaats. Al snel weten de eerste verenigingen het gebouw te vinden dat in de volksmond D'n Bond heet. Een verbouwing en uitbreiding vindt plaats in 1931 en 1935. 1963 is een rampjaar. Een grote brand legt de toneelzaal in de as. In december van dat jaar wordt de Stichting Dorpscentrum Veldhoven opgericht die het pand voor het symbolische bedrag van 1,00 gulden aankoopt.

Verhuren

Na veel vijven en zessen start eind 1977 de bouw van een nieuw dorpshuis aan de Rapportstraat. Op 28 oktober 1978 verricht de toenmalige burgemeester G.L. Elsen de opening. Verschillende verbouwingen volgen. Gerard de Wilt is de huidige voorzitter van de stichting. "We hebben een groep vaste en losse gebruikers. 11 vaste huurders zijn elke week in een van de 5 zalen te vinden. Wij organiseren hier zelf niets. We verhuren alleen de ruimtes."
Gemiddeld komen er maandelijks zo'n 1000 mensen binnen. "We hebben vrijwel geen leegstand. We moeten nog al eens een keer nee verkopen", weet bestuurslid Ad Michielsen. D'n Bond draait geheel op eigen kracht. Michielsen: "We krijgen geen subsidie, we moeten onszelf bedruipen en zijn dus puur afhankelijk van de gebruikers. De exploitatie loopt desondanks goed."
De Wilt: "Veel verenigingen voelen zich hier happy. We zijn heel trots op het gebouw."
Eén van de gebruikers is bridgeclub de Vier Ruiten, elke woensdagavond. "D'n Bond is een gezellig buurthuis. Er hangt een fijne sfeer. Beheerder Pierre en zijn collega's hebben altijd tijd voor een praatje en er is oprechte belangstelling. Na afloop blijft een aantal leden graag nog even hangen voor een drankje", vertelt secretaris Anita Coolen.

Programma

Voor het eeuwfeest zijn alle huurders uitgenodigd, de omwonenden en burgemeester en wethouders. Om 14.00 uur open D'n Bond de deuren. Een kwartier later spelen muzikanten van het Veldhovens Muziekkorps een serenade. 2 leden van toneelvereniging Meer Vreugde Kern praten de middag aan elkaar en zorgen voor een komische noot. Stichting Veldhoven-Dorp Historisch Bekeken presenteert haar Jaarboek 2019 en het koor After Eight verzorgt een optreden. Burgemeester Marcel Delhez is aanwezig en houdt een toespraak.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden