Sinds 1996 leven de leden van de Eindhovense Hart Trim Stichting (EHTS) Groep Veldhoven zich uit in sporthal Den Ekkerman. Onder deskundige leiding vermaken zij zich er elke woensdag met een sport- en spelmiddag. FOTO: Ad Adriaans.
Sinds 1996 leven de leden van de Eindhovense Hart Trim Stichting (EHTS) Groep Veldhoven zich uit in sporthal Den Ekkerman. Onder deskundige leiding vermaken zij zich er elke woensdag met een sport- en spelmiddag. FOTO: Ad Adriaans. (Foto: ad)

'Ik zou dit niet willen missen'

Ad Adriaans.

Woensdag sport- en spelmiddag

Sinds 1996 leven de leden van de Eindhovense Hart Trim Stichting (EHTS) Groep Veldhoven zich uit in sporthal Den Ekkerman. Onder deskundige leiding vermaken zij zich er elke woensdag met een sport- en spelmiddag.

VELDHOVEN - Het lijkt een beetje op een gymles van de middelbare school als 2 partijen tijdens een soort hockeyspel van elkaar proberen te winnen. Alleen zijn de haren wat grijzer en ligt het tempo iets lager. Maar het plezier is er niet minder om.

Veldhoven

De EHTS is in 1980 in Eindhoven begonnen. In 1996 ontstaat EHTS Groep Veldhoven die sindsdien thuis is in sporthal Den Ekkerman. Jos van Haren doet vanaf 2000 mee en is tevens het aanspreekpunt van de groep. "Momenteel hebben we 17 deelnemers waaronder 6 dames. 9 van de 10 is hartpatiënt of is dat geweest. Elke woensdag van 14.00 tot 15.30 uur doen we hier aan sport- en spelactiviteiten onder het motto: heb hart voor je hart."

Eigen niveau

Doelstelling van de EHTS is het bevorderen van de fysieke gezondheid van personen die hart- en/of vaatproblemen hebben doorgemaakt, personen met een longaandoening en diabetes. Maar evengoed zijn 40-plussers welkom die hun conditie willen behouden of verbeteren. Van Haren: "Iedereen mag met ons meedoen, elk op zijn eigen niveau."
Voor aanvang hangt hij in de sportzaal het calamiteitenplan van de Stichting Hart in Beweging op. Daarop staat onder meer wie in voorkomende gevallen de AED ophaalt en wie 112 belt. "We hebben de AED nog nooit nodig gehad", stelt Van Haren gerust.

Goede instructeur

Sportinstructeur Cees Guffroy heeft een heel arsenaal aan oefeningen waaruit hij kan putten. Geen les is hetzelfde, weten de leden. Deze woensdag start hij de warming-up met een balspel. De tonen van Fly away little paraquayo van The George Baker Selection klinken uit de speaker als Guffroy de groep 60-plussers de spieren van het bovenlichaam laat gebruiken.
Wil van der Stokker is lid vanwege hartproblemen. De Veldhovenaar kreeg na harttherapie het advies om te gaan sporten. Al 5 jaar doet hij dat met veel plezier bij de EHTS. "Het bevalt me prima, de conditie blijft op peil. Vooral de spellen vind ik leuk."
Louis Mouton (71) komt vooral voor de oefeningen. "Ik heb last van KANS (klachten arm nek en schouder). Cees is een goede instructeur. De oefeningen op muziek zijn iedere keer weer anders. Ik zou dit op de woensdag niet meer willen missen."
Na een partijtje volleybal is het tijd voor de 3e helft. Mouton: "De meesten gaan dan naar D'n Uitwijk. Onder het genot van een kop koffie wordt daar de wereld doorgenomen."

Iedereen die wil, kan vrijblijvend 2x meedoen om te zien of de EHTS iets voor hem of haar is. De kosten zijn 45,00 euro per kwartaal. De groep sport 10 maanden, in juli en augustus niet.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden