De eekhoorn is dol op noten en komt ze graag halen bij mensen uit de tuin of van het terras. FOTO: Gerard Lijten
De eekhoorn is dol op noten en komt ze graag halen bij mensen uit de tuin of van het terras. FOTO: Gerard Lijten (Foto: )

Walnotenboom fijn voor mens en dier

IVN VEV

2-wekelijkse bijdrage van het IVN

In een gevarieerd ingerichte achtertuin zullen veel dieren leven. Verschillende planten trekken verschillende dieren aan. Zo lokt de walnotenboom eekhoorns, kraaien en kauwen. Op een of andere manier weten eekhoorns, dat als er een walnootboom in de tuin staat, er ook wel ergens een voorraad noten moet liggen.

VELDHOVEN - Met een mandje walnoten op het terras kan dan een levendig schouwspel ontstaan. Eekhoorns komen de walnoten weghalen. Ze komen via de bomen of schutting van de buren, steken het gazon over en roef het terras op om een walnoot pakken en weer terug op het gazon proberen ze deze open te krijgen.

Verstoppen

Het beestje draait de noot met zijn voorpootjes rond en bijt met zijn scherpe tandjes het randje van de noot, waarna de beide helften op de grond vallen, zodat hij er het vlees uit kan eten. Op het gras liggen naderhand overal lege helften bij elkaar.
Soms lukt het niet zoals de eekhoorn wil, omdat een kraai of kauw er met een halve noot vandoor gaat. Is de honger gestild, dan worden er toch noten weggehaald, die overal in de tuin verstopt worden. In de perken, bloembakken en potten: overal komen volgend voorjaar notenboompjes uit van de niet teruggevonden noten.

Pletten

In de herfst als de noten vallen komen de eekhoorns soms ook kijken, maar waarschijnlijk zijn er dan overal walnoten te vinden en komen ze niet in tuinen. Wel de kraaien en kauwen, deze vogels pakken een noot en laten die van grote hoogte op het dak van de buren vallen en soms lukt het en breekt de noot.
De roodborst en mezen houden eveneens van walnoot, voor hen moeten de noten geplet worden. Om kraaien, kauwen en houtduiven weg te houden bij het notenstrooisel komt een kooitje van draadgaas met mazen van 5 x 5 cm, goed van pas. De kleine vogels kunnen er dan bij en de grotere niet.

Juglandine

Ook de mens kan de noten waarderen, ze zijn lekker en gezond. Walnoten schijnen zelfs goed te zijn voor de hersenen. In de bolster van de walnoot zit een krachtige kleurstof die bijvoorbeeld wordt gebruikt in houtbeits en vingers ook bruin kan kleuren!
Een fijne eigenschap van de notenboom is dat hij muggen en vliegen op afstand houdt. De bladeren van de notenboom verspreiden een opvallende geur waar insecten niet van houden. De geur komt van de bittere olie (juglandine) die de bladeren afscheiden. Ooit streek men vee in met het afkooksel van de bladeren, ter bescherming tegen allerlei stekende insecten.
Het was - en is overigens nog steeds - bekend op elke boerenhoeve: plaats een notenboom in de tuin en vliegen en muggen blijven dan ècht gewoon weg.

www.ivn.nl/vev

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden