"Mijn vader was heel trots op mijn spel, merkte ik." FOTO: Ad Adriaans.
"Mijn vader was heel trots op mijn spel, merkte ik." FOTO: Ad Adriaans. (Foto: ad)

'Ik ben ècht heel vereerd met de Veldhovense Cultuurprijs 2019'

Ad Adriaans

Acteur en voorzitter van toneelvereniging Meer Vreugde Kern (MVK), Johan Sanders (55), ontving zondag 29 september tijdens het CityFest de Veldhovense Cultuurprijs 2019. Daarmee is hij de 1e amateur die de prijs toegekend krijgt.

VELDHOVEN - Naast voorzitter is Sanders ook nog hoofd decor én moet hij wekelijks repeteren voor zijn rol in Anne Frank. Bijna was hij verloren gegaan voor het toneel. "Ik werd lid van MVK toen ik 16 was. Eigenlijk vond ik dat te jong omdat er vrijwel geen rollen waren voor tieners. Vanwege dat gebrek aan rollen wilde ik er mee stoppen. Rond mijn twintigste kreeg ik een dubbelrol in een klucht. Sindsdien heb ik altijd heel mooie rollen mogen spelen."

Bizar succes

Wellicht is de kiem van zijn acteertalent op de lagere school al gelegd. "In een toneelstuk speelde ik de rol van burgemeester. Mijn vader was heel trots op mijn spel, merkte ik."
Zelf is Johan onder meer trots op de dubbelrol die hij in 2004 speelde in de Venetiaanse Tweeling van Goldoni. "In dat stuk had ik tussen de 600 en 700 spraken. Ik tel de spraken altijd, dan weet ik hoe ver ik ben met het instuderen van mijn rol."
Het stuk werd gespeeld in het jaar dat MVK 50 jaar bestond. "Een bizar succes. 4 keer een uitverkochte zaal in De Schalm. Als ik op straat mensen tegenkom, spreken ze er nog over."
Deze reacties zijn een stimulans voor Sanders om zich na bijna 40 jaar nog steeds in te zetten voor zijn club. "Ik zie het nog steeds als een voorrecht om van mensen te horen: wat heb ik toch een mooie avond gehad. Daaruit haal ik veel voldoening."

Vereerd

Voldoening ook door de Cultuurprijs. De jury noemt hem 'een veelzijdig podiumartiest die de kunst van de voordracht volledig beheerst'. "Ik ben ècht heel vereerd met deze prijs. Voorheen zijn het louter professionals geweest die deze erkenning kregen."
Vereerd is hij ook met het podium dat De Schalm hem aanbiedt. "Het is heel speciaal dat ik een avond aangeboden krijg. Als tegenprestatie voor de prijs moet ik me aan het Veldhovense publiek tonen. Dat gaat gebeuren op 7 maart met de voorstelling GIF. De voorstelling kent 2 rollen waarvan Daniela de Ron en ik er een speel, en een violiste en een zangeres. In 2018 hebben we GIF ook gespeeld, daarop kregen we veel positieve reacties. Het is een geweldig verhaal!"

Meer berichten