De leden van Gym- en Trimvereniging Voorwaarts houden de conditie op peil met Pilates. (Foto: Bert Jansen).
De leden van Gym- en Trimvereniging Voorwaarts houden de conditie op peil met Pilates. (Foto: Bert Jansen). (Foto: Bert Jansen)

'Bewegen moet vanzelfsprekend zijn'

Hannie Bettgens

Gym- en Trimvereniging Voorwaarts

Gym- en Trimvereniging Voorwaarts is vanaf 1931 actief in Veldhoven. "Bewegen voor een hele brede doelgroep," zegt gymdocent Marjanne Smits.

VELDHOVEN - Smits geeft sinds jaar en dag les in Pilates en Total Body. "Geheel gericht op het verstevigen van de spieren." Het zijn wel twee heel verschillende disciplines. "Een work-out van Total Body is laagdrempelig waar iedereen bij aan kan sluiten. Het is geen snelle sport maar lekker bewegen op muziek en daarbij alle spiergroepen verstevigen."

Gezond en fit

Total Body bestaat uit goede oefeningen om het lijf gezond en fit te houden. "We worden met zijn allen steeds ouder, daarom is het belangrijk om vooral in beweging te blijven. Door de juiste spieren te verstevigen is je lijf beter in balans en je verbetert je conditie. Hoe jonger je begint met bewegen, sporten, hoe gemakkelijker het is om dat in te passen in je latere leven. Bewegen moet een vanzelfsprekendheid zijn."

De Total Body groep bestaat uit deelnemers van verschillende leeftijden. "Iedereen doet de oefeningen mee op zijn eigen tempo. Een groep sport al jaren met elkaar, een sociale en betrokken groep. Ze zijn erg belangstellend naar elkaar, een hechte groep, waarin je meteen wordt opgenomen als je hier nieuw binnenkomt. Er wordt veel gelachen, de groep heeft veel lol onder elkaar, maar er moet natuurlijk wel gewerkt worden," zegt ze lachend. "Want ik sta daar wel om iemand te motiveren en te begeleiden dat de oefeningen goed uitgevoerd worden. De juiste houding is daarbij heel belangrijk."

Houding

Wat je nodig hebt om aan te sluiten is heel beperkt. "Losse kleding, sportschoenen en een flesje water. Daarmee kan je al deelnemen." Ook voor Pilates hoef je niet te groots investeren. Gemakkelijke kleding. Pilates wordt beoefend op blote voeten of met sokken aan, net wat je prettig vindt. "Pilates werkt net als Total Body spier verstevigend "Vooral mensen met rugklachten hebben veel baat bij Pilates. Pilates is puur gericht op houding, met name het verbeteren van de lichaamshouding en daardoor de spieren sterker maken. Dat doe je door de grenzen van je lichaam op te zoeken op een verantwoorde manier. Tijdens lessen loop ik rond en corrigeer de houding waar dat nodig is. Een goed oefening op een verkeerde manier uitvoeren kan leiden tot blessures en dat willen we niet bereiken met sporten." Smits geeft verder aan dat sporten alleen werkt met de juiste motivatie en inzet. "Daarmee bedoel ik dat je niet alleen gaat sporten om af te vallen. Natuurlijk helpt bewegen daarbij maar dat moet niet de hoofdmoot zijn. Bewegen doe je om je houding en je conditie te verbeteren." Gym- en Trimvereniging Voorwaarts stelt iedereen in de gelegenheid om een proefles mee te doen. "Kom gerust eens binnen en doe gezellig mee. Pas dan kan je ervaren hoe een sportactiviteit voelt."

www.gvvoorwaarts.nl

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden