Mike Beerends in het calisthenics park. (Foto: Bert Jansen).
Mike Beerends in het calisthenics park. (Foto: Bert Jansen). (Foto: Bert Jansen)

Springen, klauteren en slingeren met Calisthenics

Hannie Bettgens

Het Engelse woord 'calisthenics' is af te leiden uit twee Griekse woorden. Kalos betekent mooi en Sthénos betekent Kracht. In het Nederlands betekent calisthenics dus letterlijk mooie kracht. Ook in Veldhoven wint de sport aan populariteit.

VELDHOVEN - Mike Beerends uit Veldhoven heeft eerder dit jaar het calisthenics park aan de Van Aelstlaan 14 in gebruik genomen. "Wat Calisthenics inhoudt? Sporten op eigen kracht waarbij je gebruik maakt van stangen. Vaak wordt calisthenics omschreven als een straat workout. Je maakt letterlijk gebruik van de dingen die je op straat tegen komt."

Talloze oefeningen

Het is niet te vergelijken met de beelden die we allemaal kennen van mensen die van gebouw naar gebouw slingeren en springen. "Nee, absoluut niet", lacht Mike. "Wij maken alleen gebruik van stangen, van hoog tot laag. Deze stangen maken het mogelijk om talloze oefeningen op te doen. Push-ups, pull-ups maar ook elementen uit turnen komen voorbij evenals springen en klauteren. Daarbij maak je gebruik van je eigen lichaamsgewicht."

Mike legt uit dat het een super veilige sport is en dat iedereen op zijn eigen manier kan meedoen. "Van jong tot oud kan men calisthenics beoefenen. Je werkt zonder gewichten waardoor je jezelf niet overbelast. Alles is gericht op stretchen en het verlengen van de spieren. Vrijwel elke oefening die je in het park doet is gericht en zou je ook doen bij een fysiotherapeut. Een complete workout. Het is een veilige sport voor iedereen, ook als je te maken hebt met blessures. Je verbetert je houding door jezelf aan een stang in een betere houding te trekken. Met name de kleine spiertjes worden daardoor gesterkt."

De oefeningen zijn erg divers, er zijn meer dan 10.000 bestaande oefeningen. Op wedstrijdniveau zie je de dynamiek van de sport, het hangen, het springen. Maar ook op amateurgebied zie je eveneens het dynamische terug. Wie ermee begint merkt al meteen de voordelen van de sport. "Je wordt leniger en voelt je fitter en ook nog eens een stuk energieker. Met name de lichaamshouding verbetert zich. Je gaat steeds rechter lopen en dat is goed voor je hele lichaam. Een voorovergebogen lichaam maakt dat je eerder blessures oploopt in het dagelijks leven. Het valgevaar is groter. Spierkracht over je hele lijf maakt dat je een betere lichaamsbalans hebt."

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden