Hartsvriendinnen Marjanne Smits en Monique Hageman zijn ‘die meiden van die wensfiets’. (Foto: Bert Jansen).
Hartsvriendinnen Marjanne Smits en Monique Hageman zijn ‘die meiden van die wensfiets’. (Foto: Bert Jansen). (Foto: )

'Mensen een fijne dag bezorgen'

Hannie Bettgens

Wensfiets Veldhoven is blijvertje

Inmiddels staan ze in Veldhoven en omgeving niet meer te kijken van de dames in hun herkenbare kleding. "Wensfiets Veldhoven is eigenlijk als een tsunami over ons heen gekomen."

VELDHOVEN - Marjanne vertelt hoe het idee is ontstaan. "Mijn moeder werd ziek. Artsen konden niets meer voor haar doen. Vanaf dat moment hebben wij als familie en vrienden gezorgd dat ze nog een mooie tijd mocht beleven. Een van de wensen van mijn moeder was om een ritje te maken op de fiets. Tja hoe moesten we dat aan gaan pakken? Want moeder kon natuurlijk zelf niet meer fietsen. Ik heb toen een fiets gehuurd waar ze met de rolstoel in kon zitten. Dagen heb ik met mijn moeder door de omgeving gefietst en ze heeft daar echt van genoten. Voor ons waren dat dagen met een gouden randje."

Sponsoren

Door deze ervaring ontstond het idee om meer mensen deze ervaring te laten beleven. "Elke keer een fiets huren was zeer kostbaar. Maar een fiets kopen was ook niet haalbaar voor ons, ze zijn namelijk nogal prijzig!" Het duo ging op zoek naar sponsoren en binnen no-time stond er een fiets. "Dat was het begin maar toen kwam er van alles voorbij waar we rekening mee moesten houden. Een fietsverzekering, een stalling, rekening houden met onderhoud en afschrijving. Een stichting oprichten bood de uitkomst. Daarvoor moesten er statuten komen, KvK regelen, notaris, en allemaal hebben we dat binnen heel korte tijd voor elkaar gekregen. We zijn zelfs een anbi stichting geworden; het keurmerk voor goede doelen. Heel belangrijk voor ons want we zijn afhankelijk van donaties."

De administratie hoort erbij maar Marjanne en Monique trekken er het liefst op uit met de fiets. "We zijn er om pre-terminale mensen een fijne dag te bezorgen. Ons maakt het niet uit waar we naar toe gaan, het moet natuurlijk wel te fietsen zijn. Leg de wens voor en we zullen er alles aan doen om het voor elkaar te krijgen. We fietsen het hele jaar door." Zolang iemand kan zitten, kan deze gebruik maken van Wensfiets Veldhoven.

Waardevol

"Soms maken we gebruik van een tillift of sterke armen om iemand in de fiets te tillen. Belangrijk voor ons is het om iemand een mooie dag te bezorgen in de buitenlucht. Op de fiets beleef je het echte buitenleven, de wind in je gezicht. Je ruikt en proeft de omgeving. Ook in de regen fietsen we, regencape om, en gaan. Ook de regen op je gezicht kan een waardevol gevoel geven, vaak vol van herinneringen." Onderweg komen vaak 'gouden momenten' voorbij. "In de buitenlucht beleef je de wereld anders. Je doet er energie op. Wij als fietsers worden getrakteerd op de mooiste verhalen, meestal herinneringen, die zo waardevol zijn voor degene die op de fiets zit."

Voor meer informatie, aanmelden en sponsoring:

www.wensfiets.nl

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden