V.l.n.r. Bas Delfsma, Imke Duijf, Jolanda Hoeben en Marja Hoeks (Foto: Jurgen van Hoof).
V.l.n.r. Bas Delfsma, Imke Duijf, Jolanda Hoeben en Marja Hoeks (Foto: Jurgen van Hoof). (Foto: Jurgen van Hoof)

Mooie opsteker voor Dementheek

Mireille Camps

Komst van nieuwe bewegwijzering

Marja Hoeks en Jolanda Hoeben van de Rabobank Veldhoven kwamen afgelopen dinsdag een cheque van €500 overhandigen ten behoeve van spelmaterialen voor de onlangs geopende Dementheek in Bibliotheek Veldhoven. Dat dácht Ouderenadviseur van SWOVE, Bas Delfsma, tenminste. Het blijkt een cheque van duizend euro te zijn.

VELDHOVEN - Bas Delfsma en Rob Smetsers, Adviseur Sociaal Domein van de bibliotheek zijn nog maar nauwelijks bekomen van de RABO ClubSupport, de avond ervoor in de Schalm, waarin vele lokale verenigingen en clubs financieel ondersteund worden. Ook de Belevingstuin voor demente ouderen en hun mantelzorger, wordt daarin goed voorzien om dit voorbeeld van samenwerking tussen vele partijen én de betrokken vrijwilligers te steunen.

Multifunctionele hoek

In de gezellige, multifunctionele hoek van Bibliotheek Veldhoven, waar sinds kort ook de Dementheek gehuisvest is, kunnen demente mensen en hun partner, mantelzorger of andere naasten terecht bij de goed geschoolde vrijwilligers van de Dementheek. "Zoals je weet is ons door een grote particuliere schenking al een bijzonder fijne belevingstafel gegund, waar we heel erg blij mee zijn", zegt Delfsma, terwijl hij trots in de richting van die 'tafel' kijkt. Bibliotheekmedewerkster Imke Duijf legt ondertussen op de achtergrond aan Jolanda Hoeben en Marja Hoeks uit, wat je er allemaal mee kunt doen en dat is heel veel! Je kunt het ook rechtop zetten en dan gebruiken. Je zou je kunnen voorstellen dat het een soort reuze 'tablet' is, waar allerlei puzzels mee te maken zijn op het 'touchscreen'. De spelletjes en oefeningen kunnen per doelgroep of vraag ingesteld worden.

"Wat we met de cheque van vandaag willen gaan doen, is ten eerste zorgen voor een nieuwe bewegwijzering voor de bezoekers van de Dementheek", legt Delfsma uit. "Dit om de duidelijkheid wat te vergroten en verdwalen juist te vermijden. Deze hoek, beneden naast de uitleenbalie, wordt op andere momenten namelijk gebruikt voor bijvoorbeeld het spreekuur van het DigiTaalhuis. Het is gewoon een hele gezellige hoek, waar je een heel huiselijk gevoel krijgt. Ook zijn we van plan veel echte spellen aan te schaffen. Misschien dat de mantelzorger dan ondertussen eventjes een boodschap kan gaan doen. Of: hoe mooi zou het zijn als twee demente bezoekers met elkáár dat spel zouden kunnen doen? Het kan hier allemaal!"

Telefoon

De bedoeling is tevens, dat naast al deze spellen, een ouderwetse telefoon zodanig ingericht wordt, dat er muziek uit vroegere tijden uit klinkt, als er aan de ouderwetse draaischijf gedraaid wordt. Delfsma: "Er moet nog een speciaal mechanisme ingebouwd worden natuurlijk, maar het programma kun je zó downloaden. Kortom: we hebben veel plannen om de mensen, naast informatie, nét dat beetje meer aandacht en gezelligheid te bieden tijdens de openingstijden".

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden