Baukje Willems: 'Ik hoef niet zo nodig in een hokje'. (Foto: Bert Jansen).
Baukje Willems: 'Ik hoef niet zo nodig in een hokje'. (Foto: Bert Jansen). (Foto: Bert Jansen)

Lezing Baukje Willems over de eenvoud van het boeddhisme

Tonnie Wesseling

In de serie KennisMakers in de Veldhovense bibliotheek geeft Baukje Willems, Body&Mind coach bij Bewust in Balans op zaterdag 9 november een interactieve presentatie over Boeddhisme voor Beginners van 14.00 tot 15.30 uur.

VELDHOVEN - Een gesprek met Baukje Willems is zowel licht als louterend. Willems is aangesloten bij de boeddhistische organisatie Dharma-Lotus. Ze past de kennis hierover toe in haar praktijk in combinatie met massage, meditatie en yoga. Een 10-daagse Vipassana meditatie retraite was haar eerste stap richting het Boeddhisme.

Ontwikkelen

"Een diehard meditatietraining", lacht Willems. "Maar veel mensen kiezen hiervoor omdat hij heel krachtig is. Je komt daar bijna niet vandaan zonder inzicht te hebben gekregen. Ik zocht toen naar een opleiding waarin ik praktisch kon leren toepassen wat ik daar in theorie had geleerd. En zo kwam ik bij Dharma-Lotus terecht. Ik blijf nog steeds leren en ontwikkelen en mijn leraar van toen is nog steeds mijn leraar van nu. Inmiddels zijn we met vijf praktijkhouders in Nederland. Wij zijn bezig met mensen in balans te laten komen én er in te blijven, allemaal op onze eigen manier, maar wel volgens de boeddhistische Kum-nye filosofie. De drie tools die hierbij altijd ingezet worden zijn massage, meditatie en yoga."

Willems noemt zichzelf geen boeddhist. "Ik hoef niet zo nodig in een hokje. Ik volg de leer van de Boeddha en dat is eigenlijk voldoende. Ik ga in mijn presentatie terug naar de oorsprong, wat is er gebeurd en wie was die 'meneer', hoe is het boeddhisme ontstaan. De leer van Boeddha is: hoe kunnen we verlost worden van het lijden in de breedste zin. Als wij fysieke pijn hebben dan willen wij dat niet hebben. Niet de fysieke pijn maar ook niet de pijn van het niet willen hebben, de begeerte. De waarheden van het boeddhisme zijn: alles is vergankelijk, veranderlijk en er is geen individueel iets, alles is in samenhang met elkaar. Dat zijn belangrijke lessen. Als die niet begrepen worden is er lijden. Het Boeddhisme is een ervaringsleer, het nodigt je uit om te onderzoeken. Kun je vanuit compassie iets doen, met liefdevolle vriendelijkheid. Dan wordt je ego steeds kleiner en raak je meer in balans. Dan komen we op het pad van karma wat niks anders is dan oorzaak en gevolg. Het is zo eenvoudig. Dat wil ik vooral overbrengen: de eenvoud van het boeddhisme.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden