Honden en baasjes genieten van sledehondensport in herfstachtig decor. (Foto: Ad Adriaans).
Honden en baasjes genieten van sledehondensport in herfstachtig decor. (Foto: Ad Adriaans). (Foto: ad)

'Driften in de bochten is echt kicken'

Ad Adriaans

Sledehondenwedstrijd Kempentrail

De bosrijke omgeving van de Hoogeloonsedijk was zaterdag 26 en zondag 27 oktober het domein van sledehonden en hun baasjes. In een herfstachtig decor leefden de combinaties zich uit. Hardlopend, op de mountainbike, step of kar.

VELDHOVEN - Een terrein aan de Grote Aard is de stake-out, de plaats waar de honden aangelijnd liggen. Caravans, bussen en campers uit Nederland, België en Duitsland bepalen verder het beeld. De familie Hulsen uit Rosmalen is met een personenwagen naar de Kivo Kempentrail gekomen. Ze hebben nog maar één hond: de husky Kenza. Rob Hulsen maakt zich klaar om al steppend met Kenza het vanwege de warmte tot 3 kilometer ingekorte parcours te nemen. "Met 16 graden is het nu eigenlijk te warm voor de honden. We gaan dus niet voor een toptijd. Het eerste stuk zal Kenza rennen, daarna gaan we over in draf."

Bikejoring

Giel Verspaandonk zit uit te rusten van een rondje bikejoring met zijn hond Aru. Mountainbiken en honden spelen een rol in het leven van de man die onlangs van Zandoerle naar Knegsel is verhuisd. Van 1987 tot 1994 deed hij aan wedstrijden mee met een kar en 4 honden van Knegselnaar Hans Mast. "Daarna kreeg ik meer interesse in brommers en motoren." Zaterdag maakte hij zijn debuut op de mountainbike, voortgetrokken door zijn hond, maar hij moest zelf ook flink op de pedalen. "Ik heb nu pap in mijn benen. Het baasje is meer vermoeid dan de hond. Ik moet aan de conditie gaan werken", weet hij.

Kippenvel

Ook voor Miranda Coenen uit Sittard en haar honden is het seizoen net begonnen. Ze is met 8 honden in Veldhoven. "Met 6 daarvan doen we mee. 4 voor de kar en met 2 voor de step. Dit is het 2e seizoen dat we aan wedstrijden deelnemen." Vorig jaar zag ze in Helden voor het eerst een wedstrijd. "Kippenvel! Dit is het, wist ik meteen." In Zweden haalde ze vorig jaar 4 husky's. Wekelijks trainen ze 3 of 4 keer. Favoriet is het rijden met de kar. "De snelheid vind ik geweldig. Het driften in de bochten is echt kicken." De samenwerking tussen de 4 honden voor de kar is sinds vorig jaar verbeterd. "Ze raken meer op elkaar ingespeeld. Ideaal is als ze allemaal dezelfde cadans hebben. Maar zover zijn ze nog niet."

Snelle honden

Carlien Harms uit Wijk bij Duurstede was 20 oktober de snelste bij de Europese Kampioenschappen Canicross in de categorie 50-plus in het Belgische Chevetogne. Een jaar eerder werd ze in Polen zelfs wereldkampioen. "We hebben heel snelle honden. Daar liep ik met Powerrr, een greysther, dat is een Noorse sledehond. Hier heb ik met haar zoon Joonas meegelopen. We vinden het leuk om aan dit soort wedstrijden mee te doen." Canicross is hardlopen met de hond en dat kan Harms zelf ook als de beste. Begin jaren 90 van de vorige eeuw was zij Nederlands Kampioen op de 10 kilometer.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden