Vlnr: Jack Gudden, Liesbeth van Os, Ank en Jan Dijkhuizen op het tennispark van De Korrel. (Foto: Ad Adriaans).
Vlnr: Jack Gudden, Liesbeth van Os, Ank en Jan Dijkhuizen op het tennispark van De Korrel. (Foto: Ad Adriaans). (Foto: ad)

Met Elkaar is méér dan een uitje

Ad Adriaans

Initiatief van Swove bij De Korrel

Voor koppels waarvan de één geregeld zorgtaken op zich neemt voor de ander, bedacht SWOVE een uitje voor 2 personen: Met Elkaar. Vrijdag 25 oktober zijn zij van 10.00 tot 13.00 uur welkom bij TV De Korrel.

VELDHOVEN - Jack Gudden gaat regelmatig met senioren de wijk in om een wandeling te combineren met gymnastiekoefeningen. Gaandeweg ziet hij deelnemers door onder meer longaandoeningen, ALS of dementie afvallen. "En daarmee verliezen ze ook grotendeels hun sociale netwerk."

Mogelijkheden

Als coördinator sociaal tennis bij De Korrel ziet hij mogelijkheden om het tennispark voor deze doelgroep in te zetten. Hij zocht contact met SWOVE om het project Met Elkaar te combineren met bewegen. Komende vrijdag (25 oktober) zijn koppels welkom om het initiatief gratis uit te proberen. Gudden: "2 vrijwilligers van SWOVE blijven in de kantine om samen met de gasten gezellig te buurten en desgewenst een spelletje te spelen. Ik wandel met liefhebbers naar de nabijgelegen bijentuin. Om 12.00 uur gebruiken we samen een lunch die wordt verzorgd door vrijwilligers van De Korrel."

Vergeetachtig

Jan Dijkhuizen is dan zeker van de partij. "Wandelen en tuinieren vind ik leuk." Nadat hij 25 jaar in een drukkerij heeft gewerkt, verhuist het gezin Dijkhuizen in 1985 van Baarn naar Veldhoven. Na enkele jaren op een afdeling inkoop te hebben gewerkt, belandt Jan vanwege rugklachten in de WAO. "Sindsdien wandelden we veel met de hond in het bos en we fietsten graag", vertelt zijn echtgenote Ank. Drie jaar geleden begint haar iets op te vallen. "Jan werd vergeetachtig. Vooral het kortetermijngeheugen liet hem in de steek. Spelletjes spelen ging moeilijker. Zo vergat hij bij het jokeren om elke ronde een kaart te pakken."
18 maanden geleden besluiten ze samen om naar de huisarts te gaan. Na een bezoek aan een geriater en neuroloog volgt de diagnose: vasculaire dementie en Alzheimer dementie. Voor een test om zijn rijbewijs te behouden, slaagt hij dan nog met glans. Dochter Liesbeth van Os vertelt dat haar vader afgelopen week opnieuw een rijtest moest afleggen. "Nu is hij zijn rijbewijs kwijt. Dat moet pa nog even verwerken. Mijn ouders zijn nu een deel van hun zelfstandigheid en vrijheid kwijt waardoor hun wereld weer een stukje kleiner is geworden."

Ank heeft geen rijbewijs. "Omdat je nu op de fiets moet, zijn we op Veldhoven toegewezen." Haar mantelzorgtaak is nu nog licht. "Ik zie erop toe dat Jan zijn medicijnen op tijd inneemt." Gelukkig voor hen woont dochter Liesbeth vlakbij zodat die zo nodig kan inspringen.
Het initiatief bij De Korrel vindt dit jaar nog plaats op de vrijdagen 22 november en 20 december. De kosten bedragen dan € 6 per persoon. Op 25 oktober is deelname gratis. Bij voldoende animo is de intentie om dit initiatief in 2020 te continueren.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden