Wim Bazelmans, trainer in hart en nieren, is nog steeds op het voetbalveld te vinden. (Foto: Ad Adriaans).
Wim Bazelmans, trainer in hart en nieren, is nog steeds op het voetbalveld te vinden. (Foto: Ad Adriaans). (Foto: ad)

Het trainersleven van Wim Bazelmans

Ad Adriaans

Al 60 jaar staat Wim Bazelmans (77) wekelijks als trainer op het voetbalveld van vv UNA. En nog steeds kan hij het niet missen.

VELDHOVEN - Het trainen zat er al vroeg in bij de UNA-man in hart en nieren. Hij is geboren en getogen in Meerveldhoven. Toen Wim 11 was, verhuisde het gezin Bazelmans naar Zeelst. "Wij voetbalden altijd op straat. Toen ik 14 was, organiseerde ik een competitie tussen een aantal straten uit Zeelst. De wedstrijden speelden we op een veld aan de Hoogstraat. Ik trainde onze straat toen ook al een beetje."
Als 14-jarige meldt hij zich aan bij UNA en komt meteen in de B1 terecht. Tot zijn 23e voetbalt hij voor de Zeelster club. "Inmiddels speelde ik ook gitaar in de band The Melody Stars. Vrijwel elk weekend traden we wel ergens op. Het was niet te combineren met de voetbalwedstrijden in het weekend en het optreden leverde een mooi zakcentje op."

Onze jongens

In 1959 begint Wim met het trainen van jeugdelftallen van UNA. Altijd heeft hij jongeren tussen de 5 en 18 jaar onder zijn hoede. Ook was hij hun coach tijdens wedstrijden. "Voor elke wedstrijd gaf ik de spelers een cijfer. De winnaar kreeg aan het einde van het seizoen van mij een beker." Vanuit zijn muzikale hobby schreef hij ook eens een lied voor de club. "Zwarte broeken, gele truien. Daar komen onze jongens aan. Mannen van 50 die vroeger van mij training gehad hebben, zullen het nog wel kennen."

Traantje

Anita Jansen speelt sinds 2 seizoenen voor Dames 1 van UNA. Van haar 6e tot 16e kreeg ze training van Wim en zijn zoon Mark. "Wim was voor ons als een lieve en zorgzame opa. Als we goed speelden en kampioen werden, liet hij een traantje. Dat was superschattig. Zijn zoon Mark was een heel stuk strenger. Samen vormden ze een goede combinatie voor ons." Het woord tijger zal ze niet meer vergeten. "Wim vond ons altijd tijgers. Jongens en meisjes die niet aan de kant gingen en altijd doorgaan. We zijn dan ook gedurende 10 jaar elke keer kampioen geworden."
Sinds 4 jaar traint hij op vrijdag met veel plezier de mini's. Thuis kijkt hij zoveel als mogelijk voetbalwedstrijden op tv. Naast voetbal maakt ook muziek een belangrijk deel uit van zijn leven. "Vanaf mijn 20e tot mijn 60e heb ik altijd in bandjes gespeeld. Ik nam de zang en gitaar voor mijn rekening. Vanaf mijn 60e kom ik nog wekelijks met enkele senioren bij elkaar om samen wat te jammen."

Meer berichten