De Oerse Bikers: 'We zijn allemaal heel verschillend, maar als we ons wielertenue aan hebben.'
De Oerse Bikers: 'We zijn allemaal heel verschillend, maar als we ons wielertenue aan hebben.' (Foto: )

Oerse Bikers vormen samen een hechte vriendenclub

Ad Adriaans

Al 20 jaar is een aantal Oerlese fietsfanaten verenigd in de Oerse Bikers. Weer of geen weer: wekelijks trekken ze eropuit op de mountainbike.

OERLE - "We verenigen het sportieve met het bourgondische. Dat is de kracht van de bikers." In twee zinnen verwoordt Piet Verbaant de betekenis van de Oerse Bikers voor hem. In 2000 komen Tinus van Campen en Gert-Jan Verhoeven tot het besef dat na jarenlang de kleuren van RKVVO te hebben verdedigd, voetballen er voor hen niet meer in zit.

Geel en blauw

"We besloten toen om voortaan te gaan fietsen op een mountainbike. We begonnen met elke zondagmorgen een tocht van zo'n 20 kilometer. Weer of geen weer, we gingen altijd", herinnert Van Campen zich nog. Gaandeweg sloten meer fietsers zich bij het 2-tal aan. Ze reden in gele shirts, gesponsord door Verhoeven. Er was ook een groepje Oerlenaren dat zich in blauwe shirts op de tweewieler manifesteerde. Ze kwamen elkaar onderweg regelmatig tegen. Van Campen: "Omdat zij ook op zondag fietsten, besloten we om voortaan samen te gaan. Er kwamen nieuwe shirts in de kleuren geel/blauw: de kleuren van Oerle."

Stevig doorrijden

Het 10-tal leden van toen is inmiddels uitgegroeid naar 24. De sportievelingen in de leeftijd van 25 tot 66 jaar teisteren sindsdien elke donderdagavond en zondagmorgen de pedalen. "Er wordt altijd stevig doorgereden", weet Ad Borgers. Op zondagmorgen rijden ze 60 tot 70 kilometer en op donderdag zo'n 50. Tussen 1 oktober en eind maart verruilen ze de bossen voor verharde fietspaden en landweggetjes. "We fietsen het liefst door de bossen, dat is niet zo eentonig als de weg", vindt Van Campen.
Tussen alle sponsors op het wielershirt prijkt heel opvallend een hertje. "Als we in de natuur fietsen, zien we vaak reeën en hertjes. We vertelden dat eens aan iemand en die zei: jullie lijken wel een stel bambi's. Toen er een nieuw tenue moest komen, besloten we dat er ook een hertje op moest staan", verklaart Van Campen.
Gert-Jan Verhoeven roemt de positieve sfeer binnen de mannengroep. "We zijn allemaal heel verschillend, maar als we ons wielertenue aan hebben, zijn we allemaal hetzelfde. We hebben vaak discussie maar dat leidt nooit tot ruzie. We kunnen alles tegen elkaar zeggen."

Meer berichten